Kalocsa

2023.09.03. 10:17

Vármegyei érték lett a Jézus Szíve búcsú és körmenet

Újabb értékekkel gyarapodott Bács-Kiskun vármegye értéktára.

Tapodi Kálmán

A képen balról: dr. Mészáros István prépost-kanonok, a kalocsai Szent István király templom igazgatója, dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere, Szántó István, a Bács-Kiskun Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke és Romsics Imre, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója

Fotó: Beküldött fotó

Szombaton Kiskunmajsán tartott Értékzsongás Bács-Kiskunban című konferencián ünnepélyes keretek között adták át az értéktárba a közelmúltban felvett értékek okleveleit. A vármegyei értékek közé került a kalocsai Jézus Szíve búcsú és körmenet. Mint a méltatás során elhangzott: a Jézus Szentséges Szíve iránti tisztelet a kereszténységben ősi gyökerekre nyúlik vissza. Magyarországon is nagy hagyománya van a Jézus Szíve kultusznak, amit különösen a jezsuiták terjesztettek, és Kalocsa az egyik fellegvárának számít. Az Oltáriszentséget követő imádkozó és éneklő közösség előtt a gyermekek viseletbe öltözve szórják a szirmokat az Úr elé. A díjat dr. Mészáros István prépost-kanonok, a kalocsai Szent István király templom igazgatója, dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere és Romsics Imre, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója vette át Szántó Istvántól, a Bács-Kiskun Vármegyei Értéktár Bizottság elnökétől.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában