Esemény

2 órája

Születésnapot is ünnepelt a nélkülözők emléknapján a kecskeméti népkonyha – galériával, videóval

Kecskeméten, a Wojtyla Barátság Központ sorsközössége önmagát ünnepelte. A szociális-közművelődési intézmény önkénteseivel és munkatársaival karöltve pénteken tartották meg a szenvedők, a nélkülözők, a bajba jutottak emléknapját.

Sebestyén Hajnalka

A nélkülözők emléknapi megemlékezésen a Wojtyla-sorsközösség képviselői koszorút helyeztek el a létesítmény előtt, Szent II. János Pál pápa szobránál. A koszorúzáson részt vett dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő, Lévai Jánosné és Jánosi István önkormányzati képviselők. 

nélkülözők emléknapja, kecskeméti népkonyha, ünnepség
Szent II. János Pál pápa szobránál koszorút helyeztek el a nélkülözők emléknapja alkalmából 
Fotó: Sebestyén Hajnalka

Érzelmi szegénység

Dr. Finta József érseki helynök, a Nagytemplom plébánosa köszöntőjében hangsúlyozta: az anyagi javak nem tesznek boldoggá. Egyes tanulmányok szerint a fejlett országokban minden ötödik, másik szerint minden tizedik ember az élete során küzd rövidebb, hosszabb ideig depresszióval. Ez is mutatja, nemcsak anyagi szegénység van, sokak küzdenek érzelmi szegénységgel. 

Óriási missziót teljesít

Lévai Jánosné önkormányzati tanácsnok köszöntője elején elmondta: szegény és elesett emberek minden társadalomban vannak, és sajnos lesznek is. A többségi társadalom tagjai lenézik az egyszerű, szegény embereket, akiket kirekesztenek. Ez ellen fel kell lépni, segíteni kell őket a társadalomba való visszailleszkedésükben. A Karol Wojtyla Barátság Központ közel 20 éve egy óriási missziót teljesít Kecskeméten, melyet támogat az önkormányzat, a magyar állam, valamint számos vállalkozó. 

Lévainé nem érkezett üres kézzel, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester jókívánságaival egy ajándékcsomaggal lepte meg Farkas P. Józsefet, a Wojtyla ház alapító igazgatóját 70. születésnapja alkalmából. 

Ajándéktánc

A Kecskemét Táncegyüttes az elmúlt két évtizedben számos alkalommal fellépett a népkonyhán, a gyönyörű táncokat mindig örömmel nézik a szegények. Ezúttal Lukács László művészeti vezető és táncostársai külön születésnapi köszöntővel kezdték a műsort, kedveskedve az ünnepeltnek.

Embernek lenni jó, de nagyon nehéz

Dr. Szabó Attila nyugalmazott ügyvéd, Farkas P. József barátja is felidézett néhány kedves emléket a születésnap alkalmából az elmúlt harminc évből. Kiemelte: embernek lenni jó, de nagyon nehéz. Arra ösztönözte a wojtylásokat, e mondatot véssék fel jó nagyban, hogy mindennap eszükbe jusson.

A nélkülözők emléknapja születésnappal

Farkas P. József mindenkinek megköszönte a szép szavakat. Boldognak érzi magát, hogy megérhette a 70. életévet. Az életében volt sok boldogság, és nehézség. Voltak jobb- és ballépései, zavaros és nem zavaros évei. De ha visszanéz, már látja, valaki, a Jóisten mindig ott állt felette, és irányította, terelgette erre a gyönyörű útra, ahol segítheti a nélkülözőket. 

Végül az ebédosztás előtt Oskolás János, a népkonyha házi költője saját versét mondta el az ünnepeltnek, majd Borisz atya hívta imára a szegényeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában