Magyarok Kenyere program

1 órája

Jánoshalmára is megérkezett a gazdák által felajánlott lisztadomány – galériával

Idén is szívesen és bőségesen adakoztak a Bács-Kiskun vármegyei gazdák, jó lehet, a rendkívül aszályos időjárás miatt, a korábbiaknál jóval kevesebb búza termett. A 15 millió búzaszem Magyarok Kenyere program felhívására összegyűlt búzából őrölt lisztadományokat adtak át a rászoruló családoknak Jánoshalmán az Imre Zoltán Művelődési Központban.

Pozsgai Ákos

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezete, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jánoshalmi Csoportja, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a NAK Magyarok Kenyere Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésében szervezett Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem vármegyei adományozó ünnepségén a mintegy húsz kilogramm lisztadomány mellé szintén felajánlásból gyümölcslevet is kaptak a családok.

lisztadomány, Magyarok Kenyere, Jánoshalma
A mintegy húsz kilogramm lisztadomány mellé gyümölcslevet is kaptak a családok
Fotó: Pozsgai Ákos

Idén is önzetlenül adakoztak a gazdák

Az évek óta tartó aszály ellenére idén is jelentős mennyiségű búzát ajánlottak fel a gazdák, a tizennégy éve Pécsről indult kezdeményezés mára 15 millió búzaszem Magyarok Kenyere jótékonysági programként a Kárpát-medence legnagyobb karitatív akciója lett.

– Az elmúlt tizennégy esztendő alatt a Kárpát-medencei gazdatársadalom képes volt összefogni, megérezni, megérteni és megvalósítani az együttműködést, ami nélkül nincs jelen, se jövő – hangoztatta Farkas László, a NAK Bács-Kiskun Vármegyei Szervezet mezőgazdaságért felelős alelnöke, a Jánoshalmi Gazdakör Egyesület elnöke. Hozzátette: ahogy a 15 millió búzaszem lisztté őrölve a kenyérben válik eggyé, úgy válik egységes nemzetté a 15 millió magyar, bárhol is éljen a világban.

– Az idei évben is önzetlenül adakoztak a Bács-Kiskun vármegyei gazdák, ezt mi sem mutatja jobban, hogy bár a termény mennyisége ebben az évben sem volt kimagasló az aszályos időjárási viszonyok miatt, de a pénzbeli adományok növekedése mindezt kompenzálja – mondta el a gazdaköri elnök, aki köszönetet mondott az adományozóknak és azoknak a jótékonysági szervezeteknek is, amelyeken keresztül eljuttatják a rászoruló családoknak a liszt adományokat. Jánoshalmán a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jánoshalmi Csoportja működik közre ebben a feladatban.

Az adományozó ünnepség résztvevőit köszöntötte Bányai Gábor kormánybiztos, a térség Fidesz-KDNP egyéni országgyűlési képviselője is, aki úgy fogalmazott, hogy a program jelentősége az adományozáson túl az összefogás és az összetartozás erejében rejlik.

Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program projektvezetője adta át az adományozó levelet Kiss Györgyné, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jánoshalmi Csoportja vezetőjének.

Az adományokat Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke, Farkasa László alelnök és Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő adták át a családoknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában