Nyilatkozat

3 órája

Matteo Salvini: Róma és Budapest között teljes az összhang

Az olasz és a magyar kormány között teljes az összhang a biztonság, a munkateremtés, az emberkereskedelemmel szembeni fellépés és a béke szorgalmazása kérdésében - jelentette ki Matteo Salvini a Liga vezetője, aki a vele szembeni vádemelésről és budapesti látogatásáról is nyilatkozott a RAI közmédiának péntek este.

MW

EU-elnökség - Az EU közlekedési minisztereinek találkozója Budapesten

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Matteo Salvini a RAI1 televízió csatorna Cinque Minuti (Öt perc) című politikai kérdezz-felelek műsorában válaszolt a kérdésekre.

A Liga párt vezetője, aki egyben miniszterelnök-helyettes, mindenekelőtt az ellene indított per pénteki ülését kommentálta, amelyen az Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) és az általa Olaszországba szállított bevándorlók képviselői egy millió euró kártérítést követeltek Matteo Salvinitől, mivel a vád szerint „embertelen magatartást” tanúsított, valamint megsértette a migránsok méltóságát.

„Nem elég a hat év börtön, arra is kötelezni akarnak, hogy egy milliót fizessek az illegális bevándorlóknak” 

- hangoztatta a jobboldali politikus, aki „rossz viccnek” nevezte a követelést.

Arra a kérdésre, hogy helyesnek tartja-e, hogy 147 bevándorlót több mint két hétig nem engedett partra szállni, Matteo Salvini kijelentette: „teljes mértékben helyesnek tartom. Erre kötelezett a törvény, és ezt diktálta a lelkiismeretem is. 

Családapaként kötelességemnek tartom az emberéletek mentését tengeren és szárazföldön egyaránt, de nincsen olyan szabály, amely arra kötelezhet, hogy tárjam ki hazám határait illegális bevándorlók előtt, akik külföldi hajókon érkeznek”.

 Megjegyezte, a hajón tartózkodók teljes körű ellátást kaptak.

Hozzátette, nem kér aranyérmet, de nem érdemel hat év börtönt. Azzal számol, hogy nem ítélik el mivel, „országom határainak védelme nem bűncselekmény, hanem kötelesség”.

Matteo Salvinire, aki 2018 és 2019 között az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kormánya belügyminisztere volt, a szicíliai Palermo ügyészcsoportja egy héttel ezelőtt hat év börtönbüntetést kért emberrablás és hivatali hatalommal való visszaélés vádja miatt.

Az eljárás azért indult, mivel nem engedélyezte az Open Arms hajója kikötését Lampedusán 147 bevándorlóval a fedélzetén.

Salvini elmondta, hogy az utóbbi napokban több ezer szolidaritási megnyilvánulást kapott közösségi oldalakon, más internetes csatornákon és az utcákon is. Még azok is azt üzenték, hogy ne adjam fel, akik nem a Ligára szoktak szavazni - hangoztatta.

„Börtönnel talán az illegális bevándorlókat kellene büntetni, akiket egyesek az olasz partokon tettek ki, és akik már az olasz börtönökben a helyek több mint egyharmadát foglalják el”

 - jelentette ki.

Kijelentette, ha első fokon elítélik, fellebbez, és az utolsó jogi fórumig elviszi az ügyet: „nem tudom, miért kellene bármibe is beletörődnöm, vagy miért kellene lemondanom (..) a francia hajók menjenek Franciaországba, a spanyolok Spanyolországba, a németek Németországba”.

Az Olasz Testvérek (FdI) kormánypárt európai biztosjelöltével, Raffaele Fittóval kapcsolatban Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy a Liga az Európai Parlamentben támogatni fogja Fittót, mert „Olaszország érdeke megelőzi a pártérdekeket”.

„Teljesen más a véleményünk az Európai Bizottság elnöke Ursula von der Leyenről, aki mindent elhibázott az utóbbi öt évben, és most is rossz lábbal indult”

- mondta Salvini.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök eltávolodott-e az olasz kormánytól, melynek miniszterelnöke, Giorgia Meloni az FdI élén az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) vezetője, miközben Matteo Salvini a Ligával a Patrióták Európáért új pártcsaládhoz csatlakozott, Salvini úgy válaszolt: „egyáltalán nem,

 az olasz és a magyar kormány között teljes az összhang a biztonság, a munkateremtés, az emberkereskedelemmel szembeni fellépés és a béke szorgalmazása kérdésében”.

Megerősítette, hogy október 18-án, amikor a szicíliai bíróságon Salvini védőügyvédje szólal fel, a Patrióták Európáért pártjai is képviseltetik magukat.

Matteo Salvini bejelentette, hogy a mostani és a következő hétvégén a Liga több mint ezer olaszországi téren gyűjt aláírást Salvini mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában