Kecskemét

2 órája

Az iparűzési adó egyenlő elosztásával tennék versenyképessé a járásokat – galériával

A Versenyképes Járások Program részletszabályait mutatta be dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár a járási települések polgármestereinek és képviselőinek pénteken Kecskeméten, a megyeházán. A kormány döntése szerint 2025 januárjától új területfejlesztési program indul Versenyképes Járások Területfejlesztési Program néven, a központi és a vidéki térségek fejlettségi különbségeinek mérséklése, és a vidék népességmegtartó erejének növelése érdekében.

Horváth Péter

Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal főispánjának köszöntője után az államtitkár elmondta, hogy a Versenyképes Járások Programot múlt héten dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter jelentette be, és célja, hogy térségi szinten ösztönözzenek fejlesztéseket. Így erősítenék a térségek felzárkóztatását, versenyképességét.

Versenyképes Járások Program, dr. Dukai Miklós  önkormányzati államtitkár, Kecskemét
Bemutatta a Versenyképes Járások Program részletszabályait dr. Dukai Miklós  önkormányzati államtitkár 
Fotó: Bús Csaba

A Versenyképes Járások Program egy adott térség számára hozhat előnyöket

Az a tapasztalat az eddigi programokkal, hogy nem sikerült minden térséget, illetve járást felhozni az uniós átlag fejlettségi szintjére – fogalmazott az államtitkár. Emellett nem egyenlően képződik az iparűzési adó: a 3200 településből mintegy 300-400 településen képződik meg a 80-90 százaléka, míg a többi 2800-2900 település osztozik a fennmaradó részén, ami jelentős aránytalanság. A Kormány erre kísérel meg választ adni a programmal. Az ennek keretében végzett fejlesztések nem egy település, hanem az adott térség számára előnyösek. Pénzügyi alapját az éves iparűzési adó növekményének adott járásra történő visszaforgatása jelenti. A Kormány elképzelése szerint 2025-ben egy 65 milliárd forintos keretösszeggel indulna el a program. 

Egyébként a Kormány prognózisa szerint mintegy 100-120 milliárdos iparűzésiadó-növekmény keletkezik országosan, s e növekményből fordítanak 65 milliárd forintot a programra. 

Lesznek járások, melyek minimum 250 millió forintra, de olyanok is, melyek 500 millió forintra pályázhatnak, attól függően, hogy mennyi a keletkezett iparűzési adó az adott térségben. A forrásokra önkormányzatok, illetve ezek konzorciumai pályázhatnak térségfejlesztési céllal.

Dukai Miklós elmondta, hogy minden évben, amikor a következő évet tervezi a Pénzügyminisztérium, az adott évi növekedéssel számol. Az államtitkár kitért arra az esetre is, ha egy településre éppen belépni készül egy vagy több nagyadózó, ami jelentős iparűzésiadó-növekedést eredményez. Ilyen esetben a miniszter egyéni mérlegelési jogkörében dönthet úgy, hogy ne hozzák hátrányos helyzetbe a településeket a jelentős növekedés elvonásával.

A részletszabályok kidolgozás alatt állnak, de a szándék az, hogy minél szélesebb körű megvalósításra lehessen pályázni.  

Kecskeméten iparűzésiadó-többlet keletkezik

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Kecskeméten jelentős iparűzésiadó-többlet keletkezik, melynek egy része kerül vissza a fejlesztési alapba. Mivel azonban Kecskemét is a járás része, tehet javaslatot megvalósítandó fejlesztésre – hangsúlyozta az államtitkár, aki kiemelte: a program törvényileg még nincs rögzítve, ezért tulajdonképpen egy tervezetről van szó, és most társadalmasítják az elképzelést. Dukai Miklós elmondta: a tervek szerint a többi eddigi program is az önkormányzatok rendelkezésére áll majd jövőre.

Az államtitkár elmondta, hogy jelenleg a program társadalmasítása során gyűjtik a polgármesterek visszajelzéseit, melyekre támaszkodva hozzák meg a jogszabályokat. A program jövő év elején indulna el, és készülne el a pályázati kiírás tervezete, nyáron pedig megtörténhet a nyertes pályázatok kifizetése.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában