Nosztalgia

2 órája

Libor Zoltán új könyve egy szerelmi vallomás Kecskemétnek – galériával videóval

Csütörtökön este bemutatták Libor Zoltán Inkább boldogan, mint nem című könyvét. A kötetet barátai szerkesztették közelgő 50. születésnapjára meglepetésként. A könyv 74 prózai íráson keresztül Kecskemét múltjáról, érdekes helyi történetekről, ikonikus alakokról és helyekről, valamint Libor Zoltán családjáról szól.

Vizi Zalán

A Katona József Könyvtárban tartották meg Libor Zoltán Inkább boldogan, mint nem című könyvének bemutatóját. Az eseményen Libor Zoltánt kultúraközvetítőként jellemezték. „Közvetítői” feladatát kiválóan látja el: egyrészt azért, mert ezer szállal kötődik a könyvtárhoz, pár nappal ezelőtt például ő nyitotta meg Harsányi Zsuzsanna tárlatát, másrészt írásait rendre publikálja, megosztja a közösségi oldalakon, és a könyvbemutatója is telt ház előtt zajlott.

Libor Zoltán, könyvbemutató, nosztalgia
Libor Zoltán új könyve egy szerelmi vallomás Kecskemétnek 
Fotó: Vizi Zalán

Libor Zoltán nem is tudta, hogy könyvet ír

Az Inkább boldogan, mint nem című kötet ugyan kizárólag Libor Zoltán írásait tartalmazza, de a könyv megszületéséhez kvázi nincs köze. Ezt ugyanis barátai állították össze Libor Zoltán Facebook-on megjelenő, a különböző csoportokban közzétett írásaiból. A kötet két szerkesztője dr. Kriston-Vízi József és dr. Galuska László Pál voltak, míg a tördelésért és a könyv vizuális megjelenéséért A Fehér Vera felelt. Ők hárman úgy gondolták, meglepik Libor Zoltánt közelgő 50. születésnapja alkalmából azzal, hogy többszáz írásából összeszednek egy könyvrevalót.

A könyvbemutatón Libor Zoltán Kovácsné Tóth Ibolyával, nyugállományú népművelővel, a Cédrusnet környezetvédelmi aktivistájával beszélgetett. Az eseményen elhangzott, a könyv nem jöhetett volna létre civil támogatók nélkül. A kiadást anyagilag Dobák Zita és dr. Farkas Gábor, Libor Zoltán jó barátai támogatták.

– Zoli írásai mindig is tetszettek. Belülről jövő, természetes érzés volt számomra támogatni ezt a projektet. Az írások összességében azt a szellemiséget szolgálják, hogy békességben, szeretetben éljünk Kecskeméten – mondta a könyvbemutatón dr. Farkas Gábor.

A könyv jótékony célokat támogat, hiszen az eladásokból származó bevételt a Mélymerülés Művészeti Magazinnak szánják. Ez a magazin kifejezetten arra lett kitalálva, hogy a jótékonyságot és a kultúrát ötvözze.      

A könyv 74 prózai íráson keresztül kalauzolja vissza az olvasót Kecskemét pár évtizeddel ezelőtti történelmébe

– Hébe-hóba elkövetek írásműveket a Facebookon, illetve kaptam jogosultságot ahhoz, hogy az Élet a régi Kecskeméten nevű csoportba szövegeket posztoljak. Javarészt olyan írások ezek, amelyek gyerekkorom Kecskemétjéről szólnak. Írogattam becsülettel, de nem gondoltam, hogy ez nagy közérdeklődésre számot tart. Mégis sokan kedvelik ezeket a szövegeket, megosztják azokat, de nem azért, mert zseniális alkotásokról van szó, csupán szeretünk nosztalgiázni – nyilatkozta hírportálunknak Libor Zoltán, aki hozzátette, magától eszébe sem jutott volna könyvet írni, de nagyon boldog, hogy barátai és támogatói ezzel lepték meg.

Libor Zoltán 1974-ben született, így 74 prózai szöveget tartalmaz a könyv, amely a 80-as, 90-es évek Kecskemétjéről, illetve Libor Zoltán családi történeteiről szólnak érintve ikonikus kecskeméti személyeket és helyeket.

– Sajnos édesapám már nem él, a személyes történetek főleg róla, illetve nagyszüleimről szólnak, nagyapám nagyon ismert volt Kecskeméten a maga idejében. Ha nem is közéleti, politikai, de közérzeti témákat is feszeget a könyv. Több évig tanítottam, így pedagógiai történeteim is vannak – mondta a könyvvel kapcsolatban Libor Zoltán.

Libor Zoltán Kecskemét iránti szerelmét is kifejezi történetei által

– Ez mondhatni egy vallomástétel a város számára, hiszen szerelmes vagyok Kecskemétbe. Szeretném, ha az írásaim azt adnák vissza, hogy nekem ez a város nemcsak épületekből és terekből áll, hanem számomra az időt és történeteket jelenti. Kecskemét minden szegletéhez fűz engem valami, és fontosnak gondolom, hogy ezeket leírjam, mert feledésbe fognak merülni – mondta Libor Zoltán, majd pár példát is megemlített.

– A Sallai szódás rég nem létezik, gyógyszertár van a helyén. A lovaskocsik eltűntek. Nincs már klasszikus lengyel piac. Gyerekkoromból nagyon emlékszem az épülő, darukkal teli Széchenyivárosra, még szőlő volt a mostani Március 15. utca végén. Ez a világ már nem fog visszatérni, le kell írni. Célom az értékteremtés – árulta el a könyv történeteinek szerzője.

Libor Zoltán szerint három óra alatt el lehet olvasni a könyvet, de a történeteket időről időre elő lehet venni, mindig lehet az aktuális hangulathoz köthető írásokat benne találni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában