Kecskemét

2 órája

Több ezer diák pályaválasztását segíti a Jövőd a tét! kiállítás – galériával, videóval

Hol tanuljon tovább a gyerek? Ennek a kérdésnek a megválaszolását segíti a péntek délelőtt megnyitott pályaválasztási kiállítás Kecskeméten. A Jövőd a tét! című rendezvény szombaton még látogatható.

Barta Zsolt

Pályaválasztás, de hogyan? Milyen hivatást tanuljon a csemete? Mi az, ami érdekli? Egyáltalán ki az, aki meg tudja mondani, mit is érdemes tanulni? Ezekre és hasonló kérdésekre kap válaszokat az a fiatal és a szülei, aki pénteken és szombaton ellátogatnak a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokba a Jövőd a tét! pályaválasztási kiállításra.  

Jövőd a tét!, kiállítás, pályaválasztás
Több ezer diák pályaválasztását segíti a Jövőd a tét! kiállítás
Fotó: Bús Csaba

A továbbtanulásról történő döntés fontos mérföldkő a nyolcadikos diákok életében, ezért is rendezik meg immár 21. alkalommal a pályaválasztási kiállítást a vármegyeszékhelyen. Kecskeméten kívül a jövő hónapban november 7-én 9 órától Baján, a Turisztikai Központban, illetve 14-én Kiskőrösön szintén 9 órától a Wattay Sportcsarnokban szerveznek hasonló rendezvényt. 

Több városból érkeztek tanulók a Jövőd a tét! kiállításra

Péntek délelőttre 40 iskolából 4530 diák jelezte, hogy szívesen megtekintené a Jövőd a tét! kiállítást. A sportcsarnokban 56 tanintézmény és szervezet, cég (29 középfokú iskola, 1 egyetem, 17 munkáltató, 9 egyéb intézmény) képviselői várták a nyolcadikos diákokat. A kiállítást dr. Havassy Sándor, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal igazgatója köszöntötte, méltatta a nagyszabású esemény jelentőségét. Kollár Péter főosztályvezető padig arra hívta fel a figyelmet, hogy egy uniós program keretében több mint 4 milliárd forintos keret segíti legalább 1600 fiatal munkához jutását. Hangsúlyozta, hogy idén már 566, 30 év alatti személy kapott támogatást. 

A kiállításon kecskeméti, tiszakécskei, nagykőrösi, kiskunfélegyházi, kiskunhalasi, kiskunmajsai középiskolák diákjai és oktatói mutatkoztak be látványos standokkal. Rajtuk kívül kitelepült a honvédség, a rendőrség és a különböző kadétiskolák képviselői is. Emellett az ismert nagyobb cégek, mint például a Mercedes, a Hilti vagy akár a tiszakécskei Andritz nagyvállalatok is várták az iskolásokat. A standokon nagyon sok gyerek megfordult, sokan érdeklődtek, de olyanok is akadtak, akiket azok az apró-cseprő ajándékok vonzottak, amelyeket egy-egy fontos tájékoztatás meghallgatása után kaptak jutalmul. Népszerűek voltak az olyan iskolák, akik standjuknál finom falatokkal várták a gyerekeket. 

A még bizonytalan diákoknak is tudtak segíteni

A hiányszakmák egyikét képviselte például a Tető Építők Egyesülete, akiknek mesterei berendeztek egy kisebb műhelyet, ahol ki lehetett próbálni a szakmai fogásait. A kecskeméti megyei kórház standja is várta a fiatalokat, akárcsak a Szent-Györgyi Albert Technikum. Rögtön a sportcsarnok bejáratánál a Pályaorientációs Sziget és a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara munkájával ismerkedhettek meg a fiatalok. A sziget munkaügyi szakembereitől puzzle kirakásával, szerencsekerék forgatásával a diákok megtudhatták, hogyha nem tudják milyen szakmát válasszanak, csak azt érzik, mihez volna kedvük, akkor a szakmai ágazatokkal ismerkedjenek előbb. Például, ha egy lány a szépségipart nézte ki magának, akkor ide vegye az irányt. Ezen belül később lehet kozmetikus, fodrász, műkörmös is. De ugyanez a jellemző a fémipari, egészségügyi és egyéb ágazatokra, kaptuk a helyi szakemberektől az információkat. A megyei iparkamaránál is a szervezet szakemberei a közelmúltban kiadott Pályaválasztási Kalauzra hívták fel a figyelmet, amely kézbe vehető, de az interneten is elérhető.

A pályaválasztási kiállítás szombaton is várja az érdeklődőket 9-14 óra között Kecskeméten.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában