Tájékoztatás

2 órája

Kutyatulajdonosok figyelem! Megkezdődött az ebösszeírás Kecskeméten

Az ebösszeírás október 1. és november 15. között zajlik. Minden kutyatulajdonos számára kötelező a bevallást benyújtania, különben megbüntethetik.

Sebestyén Hajnalka

Az ebösszeírást a Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Kecskemét város közigazgatási területén az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényben foglalt kötelezettségnek eleget téve hirdette meg. Kutyatulajdonosoknak kötelező a bevallás és a mikrochippel való ellátás. 

kutyatulajdonosok, kutya
A kutyatulajdonosok számára kötelező a bevallást benyújtania
Fotó: Shutterstock.com/ illusztráció

A kutyatulajdonosok maguk vallják be az állatok adatait

Az ebösszeírás önbevallásos módszerrel történik. Az ebösszeírás során az ebtartóknak ebenként egy, a fenti jogszabályban meghatározott adattartalmú adatlapot kell kitölteni és az önkormányzathoz beküldeni. A formanyomtatvány 2024. október 1. napjától átvehető Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának – Kecskemét, Kossuth tér l. – portáján. A bejelentési kötelezettség teljesítésének megkönnyítése céljából a formanyomtatványok megtalálhatóak a Piaccsarnokban, a Kecskeméti Városrendészeten (Kecskemét, Budai u. 2/a.). 

Postán, e-mailben, interneten vagy személyesen

A kitöltött adatlapokat többféle módon lehet leadni. 

– Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályára – 6000 Kecskemét, Pf. 144. postai úton beküldve.

– A Polgármesteri Hivatal épületében 6000 Kecskemét, Kossuth tér 1. szám alatt, a Rákóczi út 5. szám alatti telephelyen elhelyezett gyűjtőládákba bedobva.

– Az adatlapot az [email protected] email címre (szkennelve) beküldve.

– Az adatlap kitöltésére és annak beküldésére elektronikus úton az alábbi elérhetőségen van lehetőség: https://www.govcenter.hu/ebnyilvantarto/Content/PublicEbKecskemet.aspx

A mikrochip hiánya büntetéssel jár

Az önkormányzat felhívja az ebtartók figyelmét arra, hogy 2013. január 1-től a négy hónaposnál idősebb ebeket transzponderrel (mikrochippel) megjelölve lehet csak tartani. Amennyiben az ebtartó ennek a kötelezettségének még nem tett eleget, az ebösszeírási adatlap kitöltése előtt azt pótolja. A kötelezettség nem teljesítése esetén 225.000 Ft állatvédelmi bírság szabható ki.

Bírság jár a bevallás elmulasztásért

Amennyiben az ebtartó az ebösszeírásra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségét elmulasztja, 150.000,- Ft állatvédelmi bírsággal sújtható.

Az ebösszeírásban mikrochippel ellátott és a szolgáltató állatorvosnál már korábban bejelentett, a központi nyilvántartásban szereplő ebeket is be kell jelenteni.

Az ebtulajdonosok az ebösszeírást követően is kötelesek az adatokban bekövetkezett változásokat, szaporulatot a szolgáltató állatorvosoknak írásban bejelenteni. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában