Összefoglaló

3 órája

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2024. október 9.

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

Szerdán fontos mérföldkövéhez érkezett a Budapest–Belgrád vasútvonal építése. A fővároson kívüli szakasz – amely 150 kilométer hosszú – utolsó sínszálának a lefektetése történt meg Kiskőrösön. Jövő év végére elkészülnek a magyarországi munkálatok. Mindezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta a kiskunsági városban.

Budapest-Belgrád vasútvonal, beruházás, fejlesztés
Jelentős hasznot hoz hazánknak a Budapest–Belgrád vasútvonal 
Fotó: Pozsgai Ákos

Mint arról két évvel ezelőtt beszámoltunk, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság bejelentette, hogy megoldott egy 1993-as “döglött ügyet”, melyben brutálisan agyonvertek egy 66 éves özvegyasszonyt soltvadkerti otthonában szeptember 30-án. Kedden ítélet született a 31 évvel ezelőtti brutális soltvadkerti emberölés ügyében a Kecskeméti Törvényszéken.

Az év első három negyedévében 276 lakóépületben keletkezett tűz. Azaz eddig huszonhárommal volt több lakástűz Bács-Kiskunban a tavalyi adatokhoz képest. Idén azonban még senki sem vesztette életét ilyen tűzesetben vármegyénkben.

A jogszabályoknak megfelelően október 8-án lezárult az önkormányzat átadás-átvétele a korábbi városvezetéssel. Dr. Bari Bernadett polgármester közösségi oldalán tájékoztatott arról, hogy a mostanáig megismert adatok alapján a város vagyona csökkent.

Nem adott elsőbbséget egy másik autósnak a szolnoki férfi egy szentkirályi útkereszteződésben, ezzel egy embernek súlyos, míg másik ötnek könnyű sérüléseket okozott, és ő maga is komolyan megsérült a balesetben. A Kecskeméti Járási Ügyészség most maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt ellene.

A szemünk világa kiemelkedően fontos. A vakság nagy részben megelőzhető, illetve gyógyítható – erre hívja fel a figyelmet a látás világnapja. Ennek ellenére a legveszélyeztetettebbeknek, a cukorbetegeknek csak a fele vesz részt a minimálisan javasolt évenkénti szemvizsgálaton.

A kecskeméti család- és gyermekvédelem országosan és nemzetközileg is elismert. Emiatt érkezett a városba Mr. Fikrim Damka, a koszovói területfejlesztési miniszter, aki szerda délután a mintaprojektnek számító kecskeméti Család- és Gyermekjóléti Központot tekintette meg.

11 éves lánya szájába rejtve próbált ellopni egy bizsu nyakláncot egy 34 éves nő Nógrád vármegyében. Egy hipermarket önkiszolgáló pénztáránál alkalmazta az életveszélyes módszert.

Magabiztos győzelmet aratott Tóbiás Zsuzsa, aki Decs települést képviselte a 17. Nemzeti Vágtán. Második helyen Vörös Tamara érkezett a célba Ácsteszér lovasa, míg a dobogó harmadik fokára Rigó Lotti, Tahitótfalu versenyzője állhatott fel. Molnár Gyöngyi érsekhalmi tréner edzette Tóbiás Zsuzsát és Rigó Lottit, az idei Nemzeti Vágta óriási sikert jelent a csapatnak.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában