Mintaprojekt

3 órája

A kecskeméti család- és gyermekvédelem Koszovóban is követendő példa – galériával, videóval

A kecskeméti család- és gyermekvédelem országosan és nemzetközileg is elismert. Emiatt érkezett a városba Mr. Fikrim Damka, a koszovói területfejlesztési miniszter, aki szerda délután a mintaprojektnek számító kecskeméti Család- és Gyermekjóléti Központot tekintette meg.

Vizi Zalán

Mr. Fikrim Damka, Koszovó területfejlesztési minisztere magyarországi látogatását Kecskeméten kezdte, ahol szerdán először a felújított városházát tekintette meg, majd a mintaprojektnek számító Család- és Gyermekjóléti Központba ment, hogy a helyi családvédelmi hálózatról tájékozódjon.

család- és gyermekvédelem, Család- és Gyermekjóléti Központ, Koszovó
A kecskeméti család- és gyermekvédelem Koszovóban is követendő példa 
Fotó: Vizi Zalán

Az egész országot képviseli a kecskeméti Család- és Gyermekjóléti Központ

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy fogadhattuk a koszovói területfejlesztési minisztert, hiszen az egész országot képviselve mutathattuk meg a mintaként szolgáló, Európai Uniós és hazai finanszírozású Család- és Gyermekjóléti Központunkat – nyilatkozta Balogh Zoltán, a kecskeméti önkormányzat Fejlesztéspolitikai Irodájának vezetője. – Az intézmény a szolgáltatási körével egyedülállónak számít, illetve az is különleges, hogy az épületet örökségvédelmi területen valósítottuk meg. A projektet már korábban lezártuk, és úgy tűnik, hogy most ér körbe ennek az intézménynek a jó híre, nemcsak Magyarországon, hanem a nemzetközi publikum előtt is – mondta Balogh Zoltán.

A kecskeméti Család-és Gyermekjóléti Központot 2022-ben adták át, a közel 1,3 millió forintos projekthez a kecskeméti önkormányzat mintegy 100 millió forinttal járult hozzá. Balogh Zoltán elárulta azt is, hogy az elmúlt időszakban több konferencián is példaként hivatkoztak a kecskeméti beruházásra, amely a Rudolf laktanyában valósult meg. Így keltették fel a koszovóiak figyelmét is. – Mr. Fikrim Damka és a koszovói delegáció két aspektusból vizsgálta meg a mintaprojektünket, az Európai Uniós beruházási projekt végrehajtását figyelték meg, valamint azt az egyedülálló intézményi működést, amely a helyi családokat és a gyermekeket segíti – fűzte hozzá Balogh Zoltán.

– Kecskemét gyönyörű és kulturálisan gazdag város – árulta el első benyomásait a koszovói miniszter. – Szeretnénk közelebbről megismerni a Család- és Gyermekjóléti Központot, az itt folyó munkát. Emellett tapasztalatokat gyűjtünk, ugyanis Koszovó most tanulja az Európai Uniós projektek végrehajtásának körülményeit. A család- és gyermekvédelem Koszovó számára is rendkívül fontos – mondta Mr. Fikrim Damka.

Több mint kétezer családot segít a kecskeméti központ

A Rudolf laktanyában létesült Család-és Gyermekjóléti Központban konferenciatermeket, ügyfélfogadó szobákat alakítottak ki, külön tere van a pszichológusoknak, kollégáknak. – Az épület maximálisan szolgálja a munkatársak és a családjaink kényelmét, így a munkánk is magasabb színvonalat képvisel – mondta Temesvári Ágnes, a Család- és Gyermekjóléti Központ szolgálatvezetője. – Célunk a családok és az egyének védelme, segítése, támogatása. Jelenleg több mint kétezer családdal állunk kapcsolatban – tette hozzá Temesvári Ágnes.

Kecskeméten a jelzőrendszer nagyon jól működik, az önkormányzattal, a bírósággal, a gyámhivatallal, különböző hivatalokkal és alapítványokkal jó kapcsolatot ápol a Család-és Gyermekjóléti Központ, így aki rászorul, segítséget kaphat. – Ingyenes jogi tanácsadást is tudunk biztosítani az ügyfeleink számára. Főként válások miatt fennálló nehéz élethelyzetek, kapcsolattartási- és anyagi problémák miatt szokták kérni a segítségünket, de széles a skála, hogy miben és mikor fordulnak hozzánk a rászorulók – közölte a családtámogató szolgálat vezetője.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában