Kecskemét

2 órája

Fókuszban a „néma gyilkos”: a stroke mielőbbi felismerését célozza a program

A Magyar Rotary District szervezésében stroke prevenciós délelőttöt tartanak október 12-én, szombaton 8 és 11 óra között Kecskeméten, a Messzi István Sportcsarnokban. A téma a „néma gyilkos”, a stroke.

Sebestyén Hajnalka

A Magyar Rotary District, a Magyar Stroke Társaság és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) hároméves szerződést kötött a stroke betegség megelőzésével és felismerésével kapcsolatos edukációs programsorozatról. Ennek eredménye a szombati kecskeméti esemény, a „néma gyilkos”, a stroke mottó jegyében. 

néma gyilkos, stroke, megelőzés
Fókuszban a „néma gyilkos”: a stroke mielőbbi felismerését célozza a program
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Húsz városban hívják fel a figyelmet a „néma gyilkosra”

A Szent-Györgyi Albert Rotary Club kezdeményezésére Országos Stroke Prevenciós Délelőttöt, M.O.S.T kampányt szerveznek a hazai Rotary klubok az ország közel húsz városában, így Kecskeméten is. A Messzi István Sportcsarnokban szombaton 8 és 11 óra között várják az érdeklődőket, hogy felhívják a figyelmet a „néma gyilkosra”, a stroke-ra. 

Fontos a betegség felismerése

A program célja a betegség megelőzése, a kialakult betegség esetén a tünetek felismerése, illetve az ellátás megkezdésének mielőbbi elősegítése. Prof. Dr. Szapári László és Prof. Dr. Klivényi Péter, a Magyar Stroke Társaság vezetői elmondták, hogy a betegség felismerése és a beteg minél gyorsabb, szakszerű ellátása nagymértékben javítja a rehabilitáció, a gyógyulás esélyeit. 

Életmentő beavatkozás

Az OMSZ vállalta, hogy az Országos Stroke Prevenciós Délelőttön szakmai segítséget nyújt. Munkatársai aktívan részt vesznek, előadást tartanak a klubok által szervezett rendezvényeken: bemutatják az Életmentő alkalmazást, vérnyomás- és vércukorszínt mérést végeznek és a helyszíneken HŐS-képzést tartanak, ezzel is jelentősen növelve a hirtelen szívmegállást követő sikeres újraélesztés esélyét. 

Életmentő applikáció

Dr. Pápai György, az OMSZ főorvosa fontosnak tartotta a SzívCity megismertetését, valamint, hogy a kampányban az Életmentő applikációt minél több okostelefonra letöltsék, így a segélyhívás közvetlenül, és gyorsan a mentőszolgálathoz érkezzen. A kampányhoz neves sportolók, művészek csatlakoztak, így például Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője, az OB I-es Szegedi Vízilabda csapat tagjai vagy éppen a Budapest Honvéd sportolói. 

A „néma gyilkos”

Az eseményen örömmel fogadják az adományt, mellyel a Kecskeméti Stroke Központot segítik. Tari Annamária, a Magyar Rotary District kormányzója hangsúlyozta, hogy a magyar rotaristák elhivatottak a M.O.S.T program minél szélesebb körben történő megismertetésében. Ha csak egy ember esetében tudjuk felismerni a stroke, a „néma gyilkos” tüneteit, ha csak egy ember jut megfelelő időben strokeközpontba, már büszkén mondhatják, hogy a Magyar Rotary segített. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában