Szomorú sorsok

11 órája

Regőczi István atyára, az árva gyerekek védelmezőjére emlékeztek Kecskeméten – galériával, videóval

Csütörtökön immáron 12. alkalommal tartották meg Kecskeméten a Regőczi István emlékkonferenciát. A rendezvény szentmisével kezdődött a Nagytemplomban, majd a városháza dísztermében beszédekkel és előadásokkal folytatódott. A konferenciát megtisztelte jelenlétével Dr. Herczeg Anita, a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért kuratóriumi elnöke.

Vizi Zalán

Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzata és az Alföld Idegenforgalmáért Alapítvány szervezésében rendezték meg a 12. Regőczi István emlékkonferenciát. A reggeli szentmisét a Nagytemplomban dr. Finta József plébános celebrálta.

Regőczi István, megemlékezés, árva gyermekek
Regőczi István atyára, az árva gyerekek védelmezőjére emlékeztek Kecskeméten
Fotó: Vizi Zalán

Az alapítvány az árván maradt gyermekeket felnőtté válásukig segíti

2021-ben dr. Áder János, akkori köztársasági elnök feleségével, dr. Herczeg Anitával létrehozta a Regőczi István Alapítványt a Koronavírus Árváiért. Azzal a céllal alapították meg, hogy azokat a gyermekeket segítsék, akik a Covid járvány idején elveszítették egyik vagy mindkét szülőjüket. – Az első pillanattól kezdve egyértelmű volt, hogy Regőczi Istvánról nevezzük el alapítványunkat, hiszen az atya egész életét az árva gyermekek védelmezésének és segítésének szentelte – mondta a konferencián dr. Herczeg Anita kuratóriumi elnök.

– Amikor már sokadik alkalommal hallottuk, hogy várandós kismama veszítette életét a Covid idején, gyermekük pedig édesanya nélkül vagy árván maradt, férjemmel létrehoztuk az alapítványt. Akkor 4-500-ra tettük azon gyermekek számát, akik a járvány miatt maradtak édesapa vagy édesanya nélkül, ez a szám viszont idővel sajnos 1650-nél is többre nőtt. Eleinte a pénzbeli segítség jelentett a legtöbbet, mára már azonban a táborozási lehetőségekre, a jogi segítségnyújtásra és a mentálhigiénés, gyászfeldolgozó foglalkozásokra is hangsúlyt kell fordítanunk – mutatta be az alapítvány tevékenységét dr. Herczeg Anita.

A volt köztársasági elnök felesége hozzátette, a Covid elmúlásával a kezdeti támogatottságuk kissé lankadt, de kitartanak, ugyanis az árván maradt gyermekek segítését hosszútávra (felnőtté válásukig) és személyre szabottan vállalták.  

A jövő záloga a gyermek

Ezzel a kulcsmondattal indította köszöntő beszédét Kecskemét polgármestere. Szemereyné Pataki Klaudia elmondta, Regőczi István szellemisége a mai napig velünk van, hiszen elkötelezettek a gyermekek fejlődése iránt. A kecskeméti önkormányzat nemcsak képzési, hanem nevelési támogatást is biztosít a rászoruló gyermekeknek, átlagosan 80 árvának nyújtanak támogatást. – A Regőczi István Alapítvány támogatásához közgyűlési határozattal első szóra csatlakoztunk – hangsúlyozta a városvezető.

Nehéz sorsok

Az eseményen dr. Herczeg Anita, a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért kuratóriumi elnöke ismertetett néhány nehéz sorsot. Elmondta, a Covid idején egy édesanya a hetedik gyermekével volt várandós, amikor a járvány miatt életét veszítette. A babát meg tudták menteni, de az édesapa egyedül maradt egy kis csecsemővel és hat másik gyermekével. Szintén borzasztó belegondolni, mit élhetett át az a hatéves kislány, aki ugyanazon a napon veszítette el a Covid miatt édesanyját és édesapját is. Egy 18 éves fiú öccse gyámja lett a járvány idején. Az alapítvány olyan fiatalt is támogat, aki egy hónappal az érettségije előtt maradt egyedül, nagyszülei már nem éltek, édesapja nem volt és a Covid járvánnyal édesanyja szervezete nem bírt el. Miközben a temetést kellett szerveznie, a gyermek sikeres érettségit tett és felvételt nyert az orvosira.  

Regőczi István is hasonló sorsú gyermekek életét segítette. Dr. Herczeg Anita beszéde végén elmondta, reméli, hogy az atya fentről nézi őket és büszke tevékenységükre.

Regőczi István életét az árva gyerekeknek szentelte

Regőczi István katolikus pap, egyházi író, az Isten vándora, 2013-ban hunyt el 97 évesen. Nagyon szegény családból származott. Gyalog ment Belgiumig, ahol pappá szentelték. Hazatérése után árvaházat nyitott, rengeteg árva gyermeket nevelt, illetve számos templom építtetése és felújítása fűződik a nevéhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában