Túra

8 órája

Füles és gazdái újra útra keltek: Kiskunmajsán is sokan találkoztak velük – galériával

A harmadik ágasegyházi birkafesztiválra kaptak meghívót, így Ásotthalomról ismét útra keltek Füles, az ország talán leghíresebb szamara és gazdái, Koszonits Patrik, illetve édesapja, Tibor. A több mint száz kilométeres útjuk során számos helyen megpihennek. Szerdán Kiskunmajsára értek, ahol a Csillogó Lovas Sport Egyesület látta vendégül Fülest és gazdáit.

Pozsgai Ákos

Patrik és Füles még július 4-én indul útnak Ásotthalomtól Győr-Moson-Sopron vármegyébe, hogy az országot átszelve, több mint négyszáz kilométert gyalogolva felhívják a figyelmet a szamarakkal való méltó bánásmódra. A 19 éves fiatal álma, hogy létrehozzon egy szamár rezervátumot ásotthalmi tanyájuk közelében.

Füles, Kiskunmajsa, szamár, túra
Kiskunmajsán is sokan találkoztak Fülessel és gazdáival
Fotó: Pozsgai Ákos

A nyári, több mint negyven megállóból álló túrájuk során, ha csak néhány kilométerig is, de sokan csatlakoztak hozzájuk, mindenütt nagy szeretettel fogadták őket. A híradásokon és a közösségi médián keresztül még többen kísérték figyelemmel Patrik és Füles nem mindennapi útját.

A 19 éves fiatalember Győr-Sopron Vármegyében, Mosonmagyaróváron született, majd Csornán tanult gazdának. Ezután, a szüleit követve, a magyar-szerb határ közelében lévő Csongrád-Csanád vármegyei Ásotthalomra költözött. A szamarak iránti rajongása itt kezdődött, kapott ugyanis a szüleitől egy szamarat, Fannit, akibe rögtön beleszeretett. Ekkor jött számára a megvilágosodás, hogy szamarakkal szeretne foglalkozni. Szeretne egy szamárfarmot létrehozni, mivel azonban nincs rá pénze, ezért tervezte el, hogy Fannival elindul egy hosszabb gyalogtúrára, hogy pénzt gyűjtsenek a rossz tatásból mentett, gazdátlanná vált szamarak számára.

Szeretne minél több pénzt összegyűjteni, hogy a bajba jutott szamaraknak létre tudjon hozni egy rezervátumot, szamarakat szeretne megmenteni a vágóhídtól, otthont biztosítva nekik, ahol a hátralévő életüket számukra megfelelő körülmények között tudják leélni. A rezervátumban arra is lehetőség lesz, hogy bárki közelről is találkozhasson a csacsikkal.

Meghonosítaná Magyarországon a Spanyolországban és Olaszországban már népszerű szamárturizmust. Az eddig kapott adományokból már takarmányt vásárolt, és továbbra is várja a további támogatásokat.

Végül Fülessel indult útnak Patrik

A 400 kilométeres utat Patrik Fannival akarta megtenni, azonban kiderült, hogy az állat lába nem bírná a hosszú utat. Ezért Patrik édesapja, Tibor vásárolt Tolna vármegyéből egy másik 15 éves szamarat, Fülest, akivel végül nekivágtak a hosszú, embert és állatot is próbára tevő útnak.

Hátsó földutakon és kerékpárutakon közlekedtek, mivel azonban több támadás érte állatvédő szervezetek részéről, többek között azzal vádolták, hogy a hosszú úttal kínozza a szamarát, ezért családjával úgy döntöttek, hogy az út utolsó szakaszát Fannival teszi meg. 

Sokan voltak kíváncsiak Kiskunmajsán is a zarándokokra

Nyári túrájuk után most újra útnak indultak, ezúttal az ágasegyházi harmadik birkafesztiválra, ahova meghívást kaptak. Most azonban, ahogy arról mi is beszámoltunk, Patrik édesapja, Koszonits Tibor kísérte gyalog Fülest, azonban két nap után a lába lesérült, ezért Kiskunmajsától már ismét Patrik kíséri tovább Fülest.

A kiskunmajsai pihenő során a Csillogó Lovas Sport Egyesület látta vendégül Fülest és gazdáit, akikre rengetegen kíváncsiak voltak. A Kiskunmajsa központjából induló városnéző kisvonattal sokan kilátogattak a Csengelei út közelében lévő lovas birtokra, ahol Csontos-Vincze Cintia, a Csillogó Lovas Sport Egyesület elnöke fogadta az érkezőket. A találkozó során számos kiegészítő programmal is várták az érdeklődőket, Füles mellett a birtokon élő lovakkal is ismerkedhettek, valamint lovagolhattak is a gyerekek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában