Rendezvény

2 órája

Huszonegy csapat gyújtott a bográcsok alá a bócsai főzőversenyen – galériával

Péntek délután huszonegy kondérban főztek Bócsán a Dudás Lajos emlékére XIX. alkalommal megrendezett versenyen. A csapatok többnyire pörköltet készítettek, a mintákat pedig a helyi, jól ismert szakemberek minősítették a főzőverseny végén.

Barta Zsolt

A rendezvény a bócsai szüreti ünnep egyik jeles nagy tömeget megmozgató eseménye volt. A csapatok ugyanis 20-50 főre készítettek ízletes ételeket. A parkerdei fedett részen kellemes környezetben fogyasztották el a barátok, rokonok a pörkölteket. A Zsivány Tanya csapatnál vegyes pörkölt készült zúza, kakas taréj és kakashere is került a bográcsba. Hogy mi is a titka egy jó pörköltnek? Nagy Lajos azt mondta, mindenki a saját szájíze szerint a sok éves gyakorlat alapján tesz a hús mellé annyi fűszert, amennyit jónak lát. A csapatban halasiak, bócsai és vadkertiek is voltak. 

Bócsa, főzőverseny, pörkölt
A Weiszhab család birkapörköltje felkerült a bócsai főzőverseny dobogós helyezései közé
Fotó: Barta Zsolt

A főzőversenyen többféle húsból készültek pörköltek

Kukla János és barátai pincepörköltet készítettek. A csapatban bócsaiak és vadkertiek dolgoztak a sikerért, 3,5-4 óra alatt készült el a finom étel. A tázláriakat Tóth Csaba képviselte, aki a faluja ifjúsági szervezetének vezetője. Ő Farkas Zsigmondnak segített be nagyapjával, Knébelspisz Jánossal, akivel birkapörköltet készítettek 70 főre. A fiatalember elmondta, hogy a jó pörkölt titka azonkívül, hogy jól kell főzni, a kiváló alapanyag. A birkahúst Pirtóról szerezték be az egyik böllértől. A pénteki főzés csak bemelegítés volt, mert már aznap este egy barátjának vaddisznó pörköltet fog főzni, mondta Tóth Csaba. 

A Weiszhab családnál 20 kiló birkahúsból készült a pörkölt. Bak Beáta hírportálunknak elmondta, hogy 20, de lehet, hogy 25 rokon, barát is megfordulhat este náluk. 

Az Eifert családnál Eifert Gábor főzött szarvaspörköltet 30 főre. A hétvégi eseményre Heves városából is ellátogattak a rokonok. A gyerekek is részt vettek a főző eseményen, ugyanis, ha kedvet kapnak a főzéshez, lehet, hogy jövőre már ők is besegítenek a munkába. A verseny végén a helyi zsűri végigkóstolta az ételeket és Szőke-Tóth Mihály polgármester köszöntője után minden egyes csapat okleveles elismerést és egy üveg bort kapott. A legjobbak pedig egy-egy bográcsot is hazavihettek. A szüreti fesztivál programjai szombaton folytatódnak.

Eredmények:

 I. helyezett: Kukla János – pincepörkölt

II. helyezett: Pinke Tibor – borjú kapros juhtúrós étele

III. helyezett: Weiszhab György – birkapörkölt

Különdíj: Borbély Dávid

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában