Digitália

2 órája

Űrhajósokat segítő, ötvenéves kézi számítógépet is bemutatnak a Kutatók Éjszakáján

A Neumann Társaság idén is izgalmas programmal várja az érdeklődőket a szeptember 27-i Kutatók Éjszakáján.

A Szojuz–Apollo -program űrhajósai. Balról jobbra: Slayton, Stafford, Brand, Leonov, Kubaszov

Forrás: Wikipédia

A szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában található Informatika Történeti Kiállításon az idén 50 éves HP-65-öst, a világ első programozható zsebszámológépét is megismerhetik, amely a hetvenes években még az amerikai űrhajósokat is segítette az Apollo-Szojuz program során.

Az érdeklődők a Kutatók Éjszakája keretében 2024. szeptember 27-én a Neumann Társaság 1200 négyzetméteres IT múzeumi kiállításán ismerkedhetnek meg a fél évszázada piacra került HP-65-ös mellett a programozható zsebszámológépek evolúciójával és a kézi számítógépek, okostelefonok kialakulásával, jeles magángyűjtők, köztük a Arithmomuseum szakértőinek előadásain.

A HP-65 különlegessége, hogy

1975 júliusában, az amerikai Apollo és a szovjet Szojuz-19 űrhajó összekapcsolódása során ilyen típusú számológépeket vittek magukkal az amerikai űrhajósok a pályakorrekcióhoz szükséges számítások elvégzéséhez,

arra az esetre is készülve, ha a fedélzeti számítógép meghibásodna.

Ez a meglepően kis méretű, de rendkívül sokoldalú számológép jelentős újításokat hozott: beépített mágneskártya-olvasó/író egységgel is rendelkezik, amivel lehetővé vált a kikapcsoláskor korábban elvesző programok mentése is. Emellett a készülék minden billentyűje több eltérő feladatot képes ellátni, ezzel a módszerrel a billentyűk számát radikálisan lehetett csökkenteni. A HP-65-höz programcsomagok jelentek meg a különböző matematikai alkalmazásoktól a játékig – ezzel is megelőlegezve a későbbi zsebszámítógépeket, kézi okos eszközöket. Nem is csoda, hogy a HP Journal periodikában korát megelőző módon már „Personal Computernek” nevezték.

A helyszínen a rendezvény mellett a Neumann Társaság állandó kiállítása, továbbá a MAC40 Apple-kiállítása, megújult Neumann-emlékszobája és a Novotrade-alapító Rényi Gábor tiszteletére avatott emlékvitrin is megtekinthető.

A Neumann Társaság képviselői a szegedi Agora mellett más helyszíneken is jelen lesznek a Kutatók Éjszakáján: például Budapesten, az Óbudai Egyetemen, ahol az NJSZT több szakosztálya is nagyon eredményesen működik – és Budakalászon, a Kós Károly Művelődési Házban, ahol a BASIC programozási nyelv történetével ismerkedhetnek meg a résztvevők. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum budapesti Műszaki Tanulmánytárában pedig további izgalmas informatikatörténeti bemutatók várják a látogatókat a logarlécekről és az első magyar elektromechanikus számítógépről – szintén a Neumann Társasághoz is kötődő szakembereknek köszönhetően.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!