Szimulációs feladatok

2024.09.15. 11:08

Fesztiválhangulatban zárult a kecskeméti elsősegélynyújtó verseny – videóval

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, Kecskeméten rendezték meg az 52. Országos Elsősegélynyújtó Versenyt. A háromszáz versenyző az egész nap folyamán Kecskemét belvárosában oldott meg különböző szimulációs feladatokat. Az eredményhirdetésre a Neumann János Egyetem Campusán került sor.

Vizi Zalán

A Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2000-től szeptember második szombatja az elsősegélynyújtás világnapja. Ehhez kapcsolódva rendezték meg idén szeptember 14-én az 52. Országos Elsősegélynyújtó Versenyt.

elsősegélynyújtó verseny, szimuláció, baleseti
A háromszáz versenyző egész nap Kecskemét belvárosában oldott meg különböző szimulációs feladatokat az 52. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen
Fotó: Vizi Zalán

A kecskeméti Neumann János Egyetem Campusán már a péntek esti megnyitó is kiváló hangulatban telt, ám a szombati záróesemény erre talán még egy lapáttal rátett. Az izgalom a tetőfokára hágott, és bár a megnyitón több soron hangoztatták, itt tényleg nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, mégis mindenki minél előkelőbb helyen szeretett volna zárni az 52. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen.

Ezért egész nap mindenki mindent megtett, még az eső sem tántorította vissza a három kategóriában versenyző (gyermek, ifjúsági, felnőtt), döntőbe jutott csapatokat, akiknek egy 20 állomásos körpályát kellett teljesíteniük Kecskemét belvárosában. Az eredményhirdetés kezdetén Lipóthné Komjáti Andrea, a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének igazgatója elismerését fejezte ki a versenyzők felé, akik egész nap hősiesen oldották meg az elsősegélynyújtó feladatokat.

elsősegélynyújtó verseny, szimuláció, baleseti
Fotó: Vizi Zalán

A hatvan csapatnak a bemutatók és előadások mellett nyolc gyakorlati és egy elméleti feladatot kellett megoldaniuk. Volt közúti baleseti (rollerbaleseti) szimulációs feladat, háztartási balesetet is szimuláltak a versenyzőknek, illetve rosszullétekkel is szembe kellett nézniük az elsősegélynyújtóknak.

A legizgalmasabban a felnőtt kategória alakult, ahol mind a 15 csapatot kevés pontszám választotta el egymástól, olyannyira, hogy az első és a második helyezett ugyanannyi pontot gyűjtött. A holtverseny ritka a verseny történetében, így rendkívül izgalmas pillanatokat eredményezett az, amikor megtudta a Vas és a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapat, hogy melyik végzett előrébb. Az aranyérmes végül az utóbbi vármegyéből érkező Törökszentmiklósi Retro Ifjúsági Vöröskeresztes csapat lett, köszönhetően annak, hogy a legnehezebb súlyozású feladatot ők oldották meg jobban.

Ez a legnehezebb feladat az Ifjúsági Otthonban egy rosszullétet szimuláló eset volt. A történet szerint egy kisbabáját fürdető édesanya epilepsziás rohamot kapott a fürdőszobában. Az elsősegélynyújtóknak a vízben elmerülő csecsemőt és az édesanyát is el kellett látniuk.

A felnőtt kategóriában a hazai pályán versenyző kecskeméti csapat, az NJE Oktatói csapata a 11. helyen zárt. A gyermek és ifjúsági kategóriában Bács-Kiskun vármegyét kalocsaiak képviselték, előbbi kategóriában a 15., utóbbiban a 20. helyen zártak. A gyermekek versenyét Hajdú-Biharból a DEAED csapata, míg a középiskolások megmérettetését Baranyából a Kötszerkommandó nyerte.

A záróünnepség hangulatáért a kunszentmártoni Szent Márton Társulat – Faragó Sándor és Dombóvári Dóra – felelt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában