Baja

21 órája

Minden kézre szükség van a gátépítésnél a Petőfi-szigeten – galériával, videóval

Kedden már elkezdték építeni az árvízi töltést a bajai Petőfi-szigeten. Az előrejelzések szerint a legmagasabban Bajánál tetőzhet a folyó.

Márton Anna

Kedden a tűzoltók, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemistái dolgoztak a gáterősítésen, szerdán már önkéntesek is segítettek. Folyamatosan érkeztek a segítők, akiket oda osztanak be, ahol a legnagyobb szükség van a munkájukra. Zsigó Róbert miniszterhelyettes, Baja és térsége országgyűlési képviselője délelőtt és délután is kivette részét a munkából.

gátépítés, Zsigó Róbert, árvíz
 Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője is kivette a részét a gátépítésből
Fotó: Márton Anna

– Megerősíteni segítünk a gátat. Ott ahol nem tud bejönni a gép, homokzsákokkal megemeljük a kellő szintre a töltést. A mostani előrejelzések szerint 950 és 960 centiméter között tetőzik jövő héten kedden a dunai árhullám, úgyhogy ettől magasabbra kell raknunk a homokzsákokat. Gyorsan kell raknunk a zsákokat, mert gyorsan közeleg az ár. Mindenki aggódik, hogy be tudjuk védeni a Petőfi-szigetet. Remélem, hogy meg tudjuk csinálni. 2013-ban polgármesterként ezt már átéltem, akkor meg tudtuk védeni az értékeinket. Remélem ez most is így lesz – fogalmazott a honatya.

Dr. Bari Bernadett, Baja leendő polgármestere is részt vett a homok lapátolásában. Órákig közösen dolgozott az önkéntesekkel, akik közül sokan a környékről érkeztek. 

– Nagyon jó látni ezt az összefogást. Bízom benne, hogy mindez elegendő lesz ahhoz, hogy bevédjük a Petőfi-szigetet és megvédjük az értékeinket. Köszönöm minden bajainak és környékbelinek, aki akár csak egy félóra erejéig is lapátot ragadott, vagy bármilyen formában hozzájárult a védekezési munkálatokhoz. Még csak most kezdődik az igazi munka. Arra biztatnék mindenkit, hogy aki csak teheti, van rá módja és lehetősége az jöjjön és segítsen, mert minden kézre szükség lesz – mondta Dr. Bari Bernadett.


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában