Európai Mobilitási Hét

2024.09.12. 10:55

Autómentes nap Kecskeméten: színes programokkal népszerűsítik a fenntartható közlekedést

Európa szerte szeptember 16. és 22. között rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek az Autómentes nap lesz a záróeseménye. A kezdeményezéshez idén is csatlakozik Kecskemét, sokszínű programmal. Lesz okos pad, KRESZ szafari és kerékpáros felvonulás is.

Sebestyén Hajnalka

Kecskemét önkormányzata is vállalta – 36 ország összesen, 1296 településéhez hasonlóan –, hogy a fenntartható közlekedés népszerűsítése érdekében egy héten át tartó programsorozatot szervez, a fenntartható városi mobilitás, a környezetvédelem, a közlekedésbiztonság, a biztonságos közlekedés gondolatainak elmélyítése érdekében. Az Autómentes nap az egyik fő programelem. 

kerékpár, Kecskemét, autómentes nap
Illusztráció
Fotó: Orosz Fanni

Mindannyiunké a tér! – Okos pad 

Az idei év központi témája a „Mindannyiunké a tér!”, melynek keretében a szervezők számos programot szabtak újra, vagy bővítettek ki. Az új lehetőségek között egész héten látogatható, használható lesz a főtéren egy hazai startup cég által felállított több funkciós okos pad. 

KRESZ Tanoda és Bringás Uzsonna

Szeptember 16-19. között ismét lesz KRESZ tanoda több városrészi közösségi házban, ahova általános iskolásokat várnak interaktív közlekedésbiztonsági oktatásra a Kecskeméti Rendőrkapitányság közreműködésével. 

Idén sem maradhat el a Bringás Uzsonna, melyet szeptember 17-én tartanak meg a Főtéren a Magyar Kerékpáros Szövetséggel együttműködve. 

KRESZ Szafari és Baleseti szimuláció

Szeptember 18-án a Bács-Kiskun Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság szervezésében a Vadaskert ad helyet a KRESZ szafarinak, amikor is a vármegyebeli gyerekek igazán izgalmas környezetben versenghetnek.

Szeptember 20-án 8 és 12 között zajlik a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság által szervezett „Hiszem, ha látom! Baleseti szimuláció”, amelynek alap üzenete illeszkedik az Európai Mobilitási Hét által hirdetni kívánt közlekedésbiztonság, balesetmentes városi közlekedés üzenetéhez. A résztvevő középiskolások saját szemükkel láthatják majd, mit okozhat a felelőtlen közlekedés. 

Autómentes nap

Szeptember 22-én, az Autómentes Napon 9 és 17 óra között számos program érhető el Kecskeméten, a Kossuth téren. A fenntarthatóság, a környezetünk és saját egészségünk védelme és az elektromobilitás témaköre áll majd a középpontban. Elérhetők fenntarthatósági workshopok, zöld vásár és öko-kézműves foglalkozások, melyek sok hasznos információt nyújtanak a környezetbarát életmódról és a hulladékmentes mindennapokról. Természetesen gyerekprogramokból is bővelkedik majd a nap.

Kerékpárverseny

Idén ismét megrendezik a Kecskeméti Kétkarikás országos kerékpárversenyt, amely alkalmával amatőr és profi csapatok korcsoportos bontásban mutathatják meg gyorsaságukat egy profi verseny körülményei között. A versenyen idén egy új futamot is indít céges csapatoknak. 

Műanyag Műhely is érkezik

Kecskemétre érkezik a MÜMÜ, vagyis a Műanyag Műhely. A nemzetközileg is elismert PET Kupa csapata a folyók és környezetvédelem ügyét, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát helyezi a fókuszba. 

Bemutatják a városi közösségi közlekedés fejlődését prezentáló autóbusz kiállítást, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a jövő technológiáját és egyben a város új közösségi közlekedés irányzatát jelentő hidrogén technológián alapuló autóbuszt. 

Kerékpáros felvonulás

10 éve hagyományosan az Autómentes Napot a kerékpáros felvonulás zárja. A regisztrált résztvevők idén is értékes nyereményekkel gazdagodhatnak. A menet 16 órakor indul a Főtérről rendőri biztosítással, motoros rendőri kísérettel. A táv megközelítőleg 4 kilométer, az élmény pedig, amikor több száz biciklis együtt teker felejthetetlen. A résztvevők biztonsága érdekében az útvonalat érintően számos közterületet lezárnak. 

Lezárt útszakaszok

Szeptember 22-én (vasárnap) az Európai Autómentes Nap keretében az országos kerékpárverseny miatt 6 órától 18 óráig lezárják a Deák Ferenc teret (Alföld áruház felőli oldala), Lechner Ödön utcát, Lestár téri parkolókat (zsákparkoló), Kossuth téri parkolókat (Lordok Háza előtt), Katona József teret, Batthyány utcát (Dobó István körúti körforgalomtól a Katona József tér irányába), valamint a Dobó István körutat (városközpont felöli oldala). A forgalmi rend tervezetten szeptember 22-én 20 órától áll helyre. 

A kerékpáros felvonulás útvonala

Kossuth tér – Kápolna utca – Irinyi út - Március 15. utca – Nyíri út – Csabai Géza körút – Tatár sor – Jász utca - Nyíri út - Kőhíd utca – Reile Géza utca – Burga utca – Batthyány utca – Lestár téren keresztül a Kossuth tér. (Az indulás időpontja: 16 óra, az érkezés várható időpontja 16.50 óra).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában