Bűnügy

15 órája

Pénzért hamisan igazolta a COVID elleni védőoltás felvételét a jánoshalmi háziorvos – videóval

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt azzal a háziorvossal szemben, aki pénzért, a vakcina beadása nélkül, jogosulatlanul igazolta a COVID-19 elleni védőoltás felvételét – írta közleményében a vármegyei főügyészség.

Horváth Péter

A vád szerint a jánoshalmi doktornő háziorvosként jogosult volt COVID-19 elleni védőoltást beadni és ezt igazolni. A doktornő 2021-ben már ismert volt, hogy hajlandó valótlanul igazolni a koronavírus elleni védőoltás felvételét a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező pácienseknek. 

COVID, oltás, vesztegetés, doktornő
Pénzért hamisan igazolta a COVID elleni védőoltás felvételét a jánoshalmi háziorvos
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Összesen 135 embernek igazolta hamisan azt, hogy beadta nekik vakcinát. Közülük 101-en ezt pénzért, míg 34-en ingyen, a szakmai szabályok megszegésével kapták meg. A doktornő az oltás helyett legtöbb esetben sóoldatot adott be, de volt, hogy meg se szúrta a pácienseit. A nő nemcsak a saját körzetébe tartozó embereket fogadta, hanem Bács-Kiskun más részeiről érkezőket is, sőt volt, aki Budapestről, Pécsről, vagy Békés vármegyéből ment Jánoshalmára a hamis igazolásért.

A nő a kapott pénzeken osztozott az asszisztensével. Ő a valótlan igazolásokért jelentkezőket koordinálta, valamint a doktornő felkérésére – a jogosultsága határain túllépve – az EESZT rendszerbe valótlanul rögzítette az oltások beadásának tényét és adatait.

A doktornő tevékenységét a további két vádlott, egy védőnő és egy szakápoló is segítette, akik a sóoldattal beoltott, vagy be sem oltott embereknek, a védőoltás beadásáról szóló hamis igazolásokat állítottak ki, 30 illetve 45 esetben. Ezzel a közfeladattal kapcsolatos kötelességüket szegték meg az ügyészség szerint.

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói korrupciós, illetve hivatali bűncselekmények miatt összesen 125 embert hallgattak ki gyanúsítottként. A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség 91 gyanúsítottal szemben feltételes ügyészi felfüggesztést alkalmazott, míg 34 emberrel szemben vádat emelt.

A főügyészség a doktornőt 101 rendbeli önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolja, és vele szemben végrehajtandó szabadságvesztést  indítványoz.

A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni – olvasható a vádhatósági közleményben.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában