Baon podcast

2024.08.26. 11:15

Bács-Kiskun több cukrászdájában is ehetünk az ország tortájából – podcast

2024-ben Magyarország Tortája Kovács Alfréd váci cukrász Mákvirág fantázia nevet viselő finomsága lett. Miből készül torta? Mennyi idő alatt lehet elkészíteni? Többek között ezen kulisszatitkokról is mesélt az Édes Vonal Cukrászda cukrásza a Rádió 1 Gong Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

A Magyar Cukrász Ipartestület idén tizennyolcadik alkalommal hívta életre a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából. A 2024. évi versenyt a Szuperélelmiszer témakörben hirdette meg a cukrász szakmai szervezet, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a figyelmet.

Kovács Alfréd, Magyarország tortája
Kovács Alfréd váci cukrász a Mákvirág fantázia nevű tortájával
Fotó: Rádió 1 Gong

A győztes torta alapanyagai

Kovács Alfréd az elején elárulta a torta összetevőit. A szuperélelmiszerekből kötelező jelleggel két alapanyagot választott: a mandulát és a feketeribizlit. Továbbá a torta tartalmazott mandula lisztes mákos felvertet, öt rétegben, a lapokat feketeribizli-velővel különítette el. Középen elhelyezett egy fehér csokoládé krémet, ami sajtkrémes, mely egyben a tetején záróakkord is. Elrejtett még az alsó lapok között egy fekete szezámos grillázs ropogós réteget és a lapokat pedig máklikőrrel locsolta be. A tortának azonban nincs alkoholtartalma, gyerekek is fogyaszthatják.

Tavaly is indult az idei győztes

A váci cukrász már egy évvel ezelőtt is nevezett a versenyre, nagyon sokat készült rá, de akkor nem járt eredménnyel. Idén azonban nyert, az esélytelenek nyugalmával indult. A Mákvirág torta ötlete eredetileg a cukrászdája márciusi megnyitójára született meg, egy időben a verseny kiírással. Mivel stimmeltek a felhasznált alapanyagok, így benevezett. 

Ahogy mondta: ő az ország legmákosabb embere, amiért ilyen gyorsan felért a csúcsra. 

Kovács Alfréd a Covid alatt sajátította el a cukrász szakma alapjait, de elmondása szerint már kiskora óta közel állt hozzá az édességek sütése, készítése. A járvány idején szerette volna a felesleges energiáit hasznos dologra fordítani, így a tanulást választotta. 

Országszerte kapható a finomság

A Mákvirág torta már országszerte kapható lesz. Többek között Kecskeméten, Lajosmizsén, Lakiteleken, Kiskunfélegyházán és Kiskunhalason is vannak olyan cukrászdák, akik elkészíthetik. A részletes lista megtalálható a Magyar Cukrásztestület honlapján. 

Kovács Alfréd elmondta: akik a cukrásztestület tagjai, azok megkaphatják a receptet, teljes technológiai leírással, alapanyaghányaddal, amennyiben betartják a leírásokat, elkészíthetik és árusíthatják. 

Könnyű vagy nehéz elkészíteni?

Felvetődött, vajon mennyire nehéz elkészíteni a Mákvirág tortát. A cukrász elárulta, hallotta már másoktól, hogy közepesen nehéz, de szerinte könnyen elkészíthető egy jól felszerelt cukrász üzemben. Ő maga mintegy 1,5 óra alatt megvan vele, köszönhetően a profi gépeknek, gyorsfagyasztó eljárásoknak. Természetesen ez egy háziasszonynak otthon saját konyhájában 8-10 órát is igénybe vehet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!