Nem gondolkodott, cselekedett

2024.09.13. 13:50

Megmentette az égő tanyában alvó félegyházi családot

Egy ismeretlen mentette meg a félegyházi Ábel család életét vasárnapról hétfőre virradó éjszaka. A négytagú család, a szülők és két kisgyermek épp az igazak álmát aludta, amikor kigyulladt a tanyájuk. Az égő házat egy munkába igyekvő autós vette észre, aki azonnal a tanya felé kanyarodott. Dudált, kiabált a bent alvó családnak, hogy felébressze őket, közben pedig hívta a tűzoltókat. Megmenekülésük történetét az Ábel házaspár mesélte el hírportálunknak.

Vajda Piroska

Máté és felesége, Anna hat éve költözött Kiskunfélegyháza határába, az Alpári úti tanyába. A tűzesetet felidézve elmondták, hajnali 1 órakor ébredtek jótevőjük kiabálására. Először nem is értették mi történik, ki és miért kiabál az éjszaka kellős közepén. Csak amikor kijöttek, szembesültek azzal, hogy ég a tanya egyik fele. Szerencsére az ismeretlen autós közben már értesítette a tűzoltókat. 

jótevő, elektromos zárlat, család, tűzeset
A képen: Ábel Máté és felesége, Anna két gyermekükkel, Szofival és Mátéval
Fotó: Vajda Piroska

A szülők azonnal visszarohantak a gyerekekért, az édesanya a két kicsivel az autóban várta meg, hogy eloltsák a tüzet, az édesapa pedig a tűzoltóknak próbált segíteni. Jótevőjükkel nem is tudtak beszélni, mert ő miután látta, hogy minden rendben lesz, ment tovább az útjára. 

Máté és Anna elmondták, a tűzoltás alatt próbáltak higgadtnak maradni, hogy a gyerekek ne ijedjenek meg és ne legyenek rossz emlékeik a tűzesettel kapcsolatban. Úgy tűnik, ez sikerült is, mert a kisfiuk, a 4 éves Máté azóta is tűzoltósat játszik. A 18 hónapos Szofi valószínűleg nem sok mindenre emlékszik majd, mert szinte végig aludt anyukája karjaiban.  

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet

A házaspár egyelőre nem tudja, hogy mi okozta a tüzet, valószínűleg elektromos zárlat, de még nem kapták meg a hivatalos jegyzőkönyvet. Azt is elmondták, hogy a tanyának abban a részében, ahol a lángok felcsaptak, nem laknak, ott a kazánház van, ami azonban épp szomszédos a gyerekszobával. Az volt szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szél nem a gyerekszoba felé fújta a lángokat.

A szülők azt is elmesélték, hogy épp a tanya felújításán, a tető cseréjén dolgoznak. A leégett tanyarészen azonban nem akarták még kicserélni a tetőt, csak ott, ahol laknak. A konyhájuk felújítását tervezték erre az évre, de az arra szánt pénzt a tűz miatt most kénytelenek tetőfelújításra fordítani. Nem bánkódnak emiatt, mert az a fontos, hogy senkinek nem esett baja a tűzben, és hogy a tanyának az a része nem sérült meg, ahol laknak.

Köszönetet mondtak a megmentőjüknek

Ábel Máté a Facebookon is írt az esetről, hogy megtalálja azt a férfit, aki megmentette a családját és köszönetet mondjon. Végül sikerült is beszélnie Bajáki Lászlóval, aki természetesen semmit nem fogadott el a segítségért cserébe, örült, hogy mindenki épségben megúszta a történteket. 

A családfő hangsúlyozta, nem tudja szavakba önteni, mennyire hálásak Bajáki Lászlónak, aki nem legyintett a tűz láttán, mondván, hogy valaki már biztosan értesítette a tűzoltókat, hanem gondolkodás nélkül cselekedett.

Nem gondolkodott, csak cselekedett

Bajáki László Bokrosról Kiskunfélegyházára tartott a munkahelyére, a félegyházi kenyérgyárba. Amikor észrevette, hogy lángol a tanya körüli növényzet és a tető is, gondolkodás nélkül hívta a 112-t, majd a tanyához sietett. Ott addig kiabált és dudált, amíg ki nem jött a családfő a tanyából. László elmondta neki, hogy ég a ház és már hívta a tűzoltókat. Figyelmeztette őket, hogy azonnal hagyják el a házat. László csak azután jött el, amikor megérkeztek a tűzoltók és látta, hogy a család megmenekült. Elmondta, az eset után egész nap dolgozott benne az adrenalin, az járt a fejében, mi lett volna, ha azon az éjszakán nem megy dolgozni? Azóta is örömmel gondol arra, milyen jó, hogy akkor éppen arra járt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában