Támogatás

2024.09.13. 11:00

Kalocsa egymilliárd forintot nyert az uszoda korszerűsítésére

Kalocsa egymilliárd forint, vissza nem térítendő támogatási összeghez jutott az uszoda és gyógyfürdő fejlesztésére. A hírt a közösségi médiában dr. Filvig Géza polgármester is megerősítette.

Zsiga Ferenc

A város önkormányzatának képviselő-testületének egyhangú döntése nyomán, idén nyújtott be pályázatot az elavult technológiával, medencékkel és épületegyüttessel működő városi uszoda és gyógyfürdő energetikai korszerűsítésére.  Az elnyert támogatásból első körben egy várhatóan 800 méter talpmélységű termálkutat létesítenek. 

uszoda, korszerűsítés, pályázat
Kalocsa egymilliárd forintot nyert az uszoda korszerűsítésére
Fotó: Zsiga Ferenc

Az elkészült tanulmányok és szakemberek véleménye szerint az új fúrástechnológiáknak köszönhetően jó esély van arra, hogy az újonnan létesítendő termálkútból jó vízadó képesség mellett, felszínen mért 40 Celsius-fok, vagy annál magasabb kifolyó hőmérsékletű termálvizet hozzanak felszínre. Ennek a termálvíznek a víztakarékos, több célú felhasználására – esetleg fűtésre – is lehetőség nyílhat. A kút fúrása mintegy 300-400 millió forintba kerül. 

A fennmaradó összegből a boltíves uszodatérben megtörténhet a nyílászárok teljes cseréje, a tető szükséges szerkezeti megerősítése, valamint az oldalfalak hőszigetelése. Ugyanitt elvégzik a fűtési rendszer korszerűsítését, a mesterséges gépi szellőztetés biztosítását, valamint új padló- és radiátoros fűtési rendszert építenek. A fejlesztés fontos része a hőközpont korszerűbbre cserélése, a víztechnológiai berendezések, keringető szivattyúk cseréje. Az 1 milliárdos támogatási összegből az uszoda tetőhéjazatára napelemeket is telepítenek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában