Olimpia és a pénz

Vizi Zalán

Augusztus 3-án az egyik legnagyobb sajtóvisszhangot kapó magyar érdekeltségű sporteseményt rendezték meg a párizsi olimpián: az ökölvívó Hámori Luca a 66 kilogrammosok között algériai ellenfél, Imané Helif ellen szállt ringbe. Sokan nem így könyvelték el magukban, de az észak-afrikai sportoló valóban nőnek született, mindvégig a nők között versenyzett, a kálváriája csak ott indult el, hogy 2023-ban egy gendervizsgálaton megbukott, ugyanis a férfiakra jellemző X- és Y-kromoszómákkal is rendelkezik. 

Párizs, olimpia, box,
Illusztráció
Fotó: Shuterstock

A közvélemény – mint oly sokszor – most is leszerepelt a témában, borzalmas dolgokat mondtak, írtak az emberek. Azonban az tény, hogy nálam komoly kérdéseket vet fel, hogy nem veszélyes-e olyan sportolót a ringbe engedni, aki genetikailag erősebb a másiknál. Mégis inkább a történet utózöngéjéről írnék, ugyanis a Magyar Ökölvívó Szövetség bejelentette, az 5. helyen (ami pontszerző az olimpián) végző Hámorira úgy tekint, mint aki érmet szerzett, ezért a pontszerzésért járó pénzjutalmát kiegészíti a bronzéremért járó összegre. Nagyjából 15 milliót egészítenek ki 31 millió forintra. 

Első blikkre azt gondolhatjuk, milyen szép gesztus a szövetségtől, csakhogy ez elindított egy lavinát, ugyanis a férfiaknál szimpatikusan küzdő – és szintén 5. helyezett – Kovács Richárd ökölvívó úgy érzi, ő is megdolgozott a prémiumért: olimpiai bronzérmest győzött le első meccsén. Az ő állami pénzjutalmát azonban a szövetség nem egészíti ki, és ez Kovács szerint igazságtalan. „Nem érdekel a pénz, sosem érdekelt! De az igazságtalanság igen!” – írta. Sok emberben pedig felmerül a kérdés, hogy más sportolók nem érdemelnék-e meg ugyanezt a bánásmódot? Például az olimpiai éremről 1.3 másodperccel lemaradó úszó, Betlehem Dávid, vagy az a Vas Blanka, aki a kerékpározók mezőnyversenyében nagyjából 3 centiméterre volt az ezüst- és bronzérmestől, de ő is „csak” negyedik lett. 

Hámori Luca hősként küzdött, ahogyan a szememben minden olimpikon hős, viszont szomorú, hogy így alakultak az események, mert a pénz mindig képes beárnyékolni dolgokat. Ebből a történetből talán senki sem fog jól kijönni, sem Hámori, sem Kovács, sem a szövetség. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy sok országban a sportolók nem is kapnak pénzjutalmat/életjáradékot az olimpiai éremszerzésért.