Közel-keleti konfliktus

9 órája

Libanon belsejében is támadja Izrael a Hezbollahot – frissül

Az izraeli–palesztin háború 355. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli rakétatámadásban megsérült épület Libanonban

Forrás: AFP

Cikkünk frissül!

Libanon belsejében is támadja Izrael a Hezbollahot

Az izraeli hadsereg szerdán a reggeli óráktól Libanon déli részén és mélyen az ország belsejében is légitámadásokat intézett a Hezbollah síita fegyveres szervezet ellen, mintegy száz célpontjuk volt egyebek mellett a Balbeek melletti Bekaa-völgyben – jelentette az izraeli katonai szóvivő.

A libanoni egészségügyi minisztérium arról tett bejelentést, hogy az ország déli részén szerdán legkevesebb hatan meghaltak, és huszonketten megsebesültek az izraeli légicsapásokban. Egy korábbi támadás után öt halottról számoltak be.

Izrael északi részén, Galileában mintegy negyven libanoni rakétát észleltek délelőtt. Egyikük eltalált Cefat városban egy idősek otthonát, melyet már előzőleg kiürítettek. A rakéta nyomán tűz ütött ki, személyi sérülés nem történt. Egy északi főutat lezártak a forgalom elől az elfogórakéták lezuhanó alkatrészei miatt.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője eközben megerősítette Teherán támogatását a Hezbollahnak.

 „A muszlimoknak vissza kell szerezniük Palesztinát és az Al-Aksza mecsetet” – jelentette ki.

A libanoni Hezbollah Gáza támogatásáért harcol. A merényletek nem fogják megrendíteni a stabil, győztes Hezbollahot. A végső győzelem az ellenállásé és a Hezbollahé

– tette hozzá.

Libanonból sokan Szíria felé menekülnek az izraeli légitámadások elől. A libanoni külügyminiszter szerint már közel félmillióan hagyták el otthonukat az országban.

Izraelben elfogták az ország középső részére irányzott libanoni rakétát

Szerda reggel a Dávid parittyája nevű légvédelmi rendszer elfogott egy, Izrael középső részére irányzott libanoni rakétát 

– jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője szerdán.

A gázai iszlamista Hamász terrorszervezet elleni háború tavaly őszi kitörése óta első alkalommal lőtte Izrael középső részét az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah terrorszervezet.

A közepes hatótávolságú föld-föld rakétát a Glilot nevű, az ország középső részén fekvő, hírszerző katonai bázis ellen irányozták – jelentette az al-Arabija nevű hírtelevízió.

A rakéta miatt megszólaltak a légvédelmi szirénák az ország középső részein, de a polgári védelem bejelentette, hogy nem változtatták meg a térség civilekre vonatkozó utasításait.

Az izraeli légierő reggel légicsapások újabb hullámát indította el Libanonban válaszul a föld-föld rakétára. 

„A támadásban katonai épületekből tevékenykedő terroristákat és több tucat lőszerraktárat lőttek, melyekben manőverező robotrepülőgépeket, precíziós rakétaindítókat és a Hezbollah terrorszervezet célpontjait őrizték. A lőszerraktárak elleni támadásokat követően másodlagos robbanásokat észleltek, amelyek arra utalnak, hogy sok fegyver volt a megtámadott raktárakban” – közölte a légierő.

A reggeli izraeli támadásban Dél-Libanon mellett Baalbek környékén, a Bekaa-völgyben csaptak le az izraeli vadászgépek, valamint Bejrút mellett, Szaadijat körül is támadtak egy fegyverraktárat. Az IDF arab nyelven figyelmeztette a korábban elmenekült dél-libanoni civileket, hogy még nem biztonságos visszatérni otthonaikba.

Brit katonai kontingens indul Ciprusra, a londoni kormány Libanon azonnali elhagyására szólítja fel a briteket

Hétszáz fős brit katonai kontingenst vezényelt Ciprusra a londoni védelmi minisztérium az egyre mélyülő libanoni válság miatt. A brit kormány ezzel egyidejűleg Libanon azonnali elhagyására szólította fel a brit állampolgárokat.

A katonai alakulat ciprusi telepítéséről szóló szerdai bejelentés indoklásában a védelmi tárca hangsúlyozza, hogy az utóbbi napokban jelentősen eszkalálódott az Irán által támogatott libanoni Hezbollah síita milícia és Izrael fegyveres konfliktusa, és ennek nyomán a brit kormány folytatja készenléti terveinek kidolgozását.

A minisztérium tájékoztatása utalást tartalmaz arra is, hogy a Ciprusra vezényelt katonai kontingens részt vehet a Libanonból távozó britek elszállításában. Az ismertetés szerint ugyanis a katonai egységek tevékenységét a brit határrendészet és a külügyminisztérium illetékesei is segítik.

A brit királyi légierő legnagyobb ciprusi támaszpontja Akrotiriben működik, és ez – a Cipruson működő többi brit katonai létesítménnyel együtt – szuverén brit területnek számít.

Nagy-Britannia ezeken a támaszpontokon jelentős létszámú katonai és diplomáciai személyzetet állomásoztat, emellett a Földközi-tenger keleti medencéjében tartózkodik két brit hadihajó is.

John Healey védelmi miniszter a katonai kontingens ciprusi telepítésének bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a kormány minden előkészületet megtesz a brit állampolgárok megsegítésére.

A védelmi tárca tájékoztatása szerint a brit királyi légierő (RAF) repülőgépeket és szállító helikoptereket tart készenlétben szükség esetére.

A londoni külügyminisztérium arra szólította fel a brit állampolgárokat, hogy semmilyen okból ne utazzanak Libanonba, mivel a helyzet gyorsan romlik, és ennek máris „pusztító következményei” vannak.

Sir Keir Starmer brit miniszterelnök szerdai nyilatkozatában kijelentette, hogy a Libanonban tartózkodó brit állampolgárok számára „eljött az azonnali távozás ideje”.

Starmer is megerősítette, hogy London felgyorsítja a készenléti tervek előkészítésének ütemét a libanoni helyzet eszkalációja miatt.

Szerdai felhívásában a brit külügyminisztérium is Libanon haladéktalan elhagyására szólította fel a brit állampolgárokat.

Ez történt kedden:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában