Portéfestő

2 órája

Híres embereket örökít meg vásznain a csengődi Bódi Ferenc – galériával

A harmincas éveiben járó csengődi művész gyerekkora óta szeret rajzolni, de sosem gondolt arra, hogy művészeti pályát válasszon. Bódi Ferenc első falfestményét németországi lakásában készítette, amivel gyermekének szobáját díszítette. Tehetségére felesége figyelt fel, aki az első perctől kezdve hitt benne.

Gulyás Sándor

Bódi Ferenc nem csak saját gyermekét örvendeztette meg alkotásaival, azóta számtalan gyerekszobát díszített ki. Két óvodában és egy nyelviskolában is megtalálhatóak munkái. Festői pályája egy véletlennek köszönhetően indult el. Párja az otthoni falfestményt megmutatta egy ismerősének, neki köszönhetően került kapcsolatba a csengődi Flaisz Jánossal, aki mentora és mestere lett. A fiatalember három év alatt sajátította el a festészet mesterfogásait.

Bódi Ferenc, Flaisz János, festő, Csengőd
Bódi Ferenc sokat köszönhet mesterének Flaisz Jánosnak
Fotó: Gulyás Sándor

– Ferenc helyi óvoda falát díszítő képét látva az első pillanattól fogva tudtam, hogy van benne kurázsi, érdemes vele foglalkozni. Szorgalma és kitartása rövidesen meghozta gyümölcsét – idézte fel a közelmúlt eseményeit Flaisz János festőművész.

Bódi Ferenc a fővárosban is bemutatkozott

A fiatal művész festményei az új irányt tükrözik, azok emlékét idézik meg, akik sokakat megnevettettek, vagy elkápráztattak. – Kizárólag olajjal dolgozom, híres emberek portréit festem meg legszívesebben. Megörökítettem vásznaimon a hozzám közel álló színészeket, mint például Louis de Funes, Terence Hill, Bud Spencer arcát, képeim között megtalálhatók emellett híres festők (Frida Kahlo), zenészek (Michael Jackson) portréi. Emellett próbálkozom az absztrakt ábrázolással is – sorolta Bódi Ferenc.

A csengődi portréfestő ma már számos önálló kiállítást tudhat maga mögött, többek között a fővárosban is bemutatkozott. A hétvégén a soltszentimrei Gasztro Udvar vendégeként festette meg a Soltszentimre és Csengőd határában álló Árpád-kori templomromot, közismert nevén Csonka-tornyot, alkotását az eseményen kisorsolták.

Mestere több mint ötven éve van a pályán

Flaisz János saját bevallása szerint a könyvek által jutott el a képzőművészetig. Olvasott a nagy reneszánsz és barokk festőkről, az impresszionistákról, és az olvasmányai felkeltették érdeklődését a festészet iránt. 1972-ben kezdett festeni. Budapestről rendszeresen leutazott Kiscsengődre, szülei tanyájára, járta a határt és festett. Első képeit Madácsi Ferenc helyi festőművésznek mutatta meg, akinek csodálta mesterségbeli tudását, biztos kezét, színgazdagságát. Az ő biztatására mélyedt el komolyabban a festészetben. Az abszolút realizmus és a hiperrealizmus áll közel hozzá, 1994-ben visszatért Csengődre, és azóta csak szenvedélyének él. Eddig közel félezer képet alkotott, amelyek a világ több országába kerültek el.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában