Jótékonysági rendezvény

2 órája

A Gasztro Udvar legfinomabb pörköltjét a Fülöpszállási SE csapata főzte – galériával, videóval

A magyar konyhaművészetet és a szakács mesterséget kívánja népszerűsíteni a soltszentimrei rendezvény, de jótékonysági célt is szolgált. A második alkalommal megtartott Gasztro Udvar szervezői a solti Ágica Sérültállat Menedéke Alapítvány állatotthona javára gyűjtöttek.

Gulyás Sándor

Balog Martin szakács, a Magyarok étele verseny tavalyi győztese az idei évben indította útjára hagyományteremtő céllal a Gasztro Udvar elnevezésű programot Soltszentimrén. Az első rendezvényt áprilisban tartották, aminek újabb állomása volt a  hétvégi rendezvény sok új elemmel kiegészítve. 

Gasztro Udvar, Soltszentimre
A zsűri a Fülöpszállási SE főztjét találta a Gasztro Udvar legfinomabbjának
Fotó: Gulyás Sándor

Az ételkóstoló, a környékbeli településekről és az ország különböző tájairól  érkezett élelmiszergyártók termékbemutatója mellett, pörköltfőző verseny színesítette a gasztronómiai rendezvényt. A zúzapörköltfőző versenyen tizenöt csapat mérette meg magát. A zsűrit Varga Károly olimpiai és világbajnok mesterszakács, Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesület elnöke, valamint Paskó Csaba világbajnoki ezüstérmes mesterszakács alkotta. 

– A verseny nagyon szoros volt, majd mindegyiknek oda tudtuk volna ítélni az első helyezettnek járó jutalmat. Örvendetes, hogy a szakácsok a hagyományos ízekhez ragaszkodtak, így is népszerűsítve a magyar gasztronómiai kultúrát – értékelte a pörkölteket Asztalos István.

A zsűri végül a Fülöpszállási SE főztjét találta legfinomabbnak, a második a Laci konyhája gárdája lett, a harmadik pedig a  Kőhegyi family csapata. Amíg a bográcsokban rotyogtak az ételek,  számos érdekesség várta a felnőtteket és a gyermekeket egyaránt. Az ebédet a dunavecsei Sarki Csárda séfje, a 85 éves Bandi bácsi készítette, aki az ország egyik legidősebb aktív szakácsa. A program keretében az érdeklődők megkóstolhatták a kínai töltött tésztát, a felvidéki brindzát, valamint Anyukám almását. 

A Gasztro Udvar jótékony célt szolgált

A kóstoltatás idejére kihelyezésre került egy becsületkassza, a befolyt összeget az Ágica Sérültállat Menedéke Alapítvány állatotthona vagyonát gazdagította. Az eseményen kisorsolták Bódi Ferenc Csonka torony című, helyszínen festett képét. Délután a soltszentimrei diákok, a Dalos Pacsirták és és a Bitangolók léptek színpadra, este Kiss Máté szolgáltatta a zenét, a programot retró diszkó zárta. 

–  A programnak lesz folytatása, évi két alkalommal tartunk Gaszto Udvart Soltszentimrén. A jövő év tervei között szerepel egy két napos rendezvény, amire tíz ország képviselőjét és mintegy 150 kiállítót kívánunk meghívni. A „gasztronómiai fesztiválra” amire a gyermeknap alkalmával kerül sor, közel ötszáz fiatalat várunk – tette hozzá Balog Martin főszervező.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában