Kötetbemutató

2 órája

Nikowitz Oszkár volt belgrádi nagykövet új könyvével tért vissza Kisszállásra

Séta érettségi előtt Zombortól Udvarhelyig (meg vissza!) című könyvéről beszélt a volt diplomata, a kisszállási művelődési ház könyvtárában. Nikowitz Oszkár könyve két zombori diák 1877-es, Erdélyben tett ötven napos gyalogtúrájáról szól, amely történelmi és földrajzi betekintést nyújt a 19. századi Magyarországának világába.

Pozsgai Ákos

A szerző beszélgetőtársa Maczkó József, Kelebia polgármestere volt, a könyvbemutató házigazdája Bundula Melinda, az intézmény igazgatója. Nikowitz Oszkár hazaérkezett Kisszállásra, ahol 1949-ben dél-bácskai menekült szülők utódaként született. Kalocsán járt, az akkor 200 éves gimnáziumba. 1972-ben a Szegedi Tudományegyetemen szerzett klasszika-filológia szakos diplomát. Dolgozott szinkrondramaturgként, fordítóként és tanárként is. 1995-től a Határon Túli Magyarok Hivatalában, 1998-tól 2010-ig a Külügyminisztériumban, majd Magyarország brüsszeli NATO-nagykövetségén, utána pedig nemzetközi szakértőként dolgozott. 2010 és 2014 között Magyarország belgrádi nagykövete volt.

Nikowitz Oszkár, Kisszállás, kötetbemutató
A szerző, Nikowitz Oszkár beszélgetőtársa Maczkó József (baloldalt), Kelebia polgármestere volt
Fotó: Beküldött fotó

Nikowitz Oszkár a Séta érettségi előtt Zombortól Udvarhelyig (meg vissza!) című könyvében két diák 1500 kilométeres útjának részleteit írta le, bemutatva az akkori Erdély szépségeit, a kor politikai és társadalmi helyzetét, az azóta letűnt betyárvilágot.

A történet két zombori bunyevác-magyar maturandusról szól, akik tíz évvel a kiegyezés után a rajongtak a 48-as székely hősökért, egyedi módot választottak a lelkesedésük kifejezésére: utolsó nyári vakációjuk alatt 1877-ben elgyalogoltak Erdélybe. Ötven napos útjukat dokumentálták, tartalmas naplójuk azonban majdnem százötven évig lappangott a családi iratok között, de, előkerülve, megérte az „őskiadását”, és végre elfoglalhatta méltó helyét a klasszikus magyarországi útleírások sorában.

Aki kézbe veszi a színes, gazdag dokumentációval illusztrált, fiatalok számára összeállított olvasmányt, nehezen tudja elképzelni, hogy a könyv első – még a papír színével is elkülönülő – része filológiai hűséggel kiadott kordokumentum. A második rész kibővített jegyzetekkel igyekszik lefújni a port a másfél évszázaddal ezelőtt még világos, mára azonban már magyarázatra szoruló jelenségekről, eseményekről – írják a könyv ismertetőjében.

A két diák, akiknek meg sem fordul a fejükben, hogy ők is a történelemben csörtetnek, mindenestül hű tükre a korszellemnek. A könyv közreadója – kalapot emelve a sétáló fiúk előtt – ezt a korszellemet igyekszik górcső alá venni, és lenyűgöző történelmi és földrajzi betekintést nyújtani a 19. századi Magyarország világába.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában