Közélet

2013.07.22. 16:03

Hengerelt a Megaméter

Első helyezést ért el a Kecskeméti Főiskola GAMF Karának csapata az energiatakarékos járművek Valenciában megrendezett versenyén.

Popovics Zsuzsanna

A benzines kategóriában két díj is a csapaté lett: a legjobb tervezésért és a kiváló minőségű kivitelezésért járó trófeát is begyűjtötték a kecskeméti mérnökhallgatók.

A versenyre 20 csapat nevezett öt országból. A GreenPrix elnevezésű versenyt – melyet először hirdettek meg –, a valenciai Moto GP versenypályán rendezték. A kecskemétiek eddigi kiemelkedő eredményeik alapján kaptak meghívást. Az öt érvényes futamból a Megaméternek a legutolsó sikerült a legjobban, amellyel a GAMF-csapat fölényesen megnyerte a versenyt 1729,8 km/liter eredménnyel. Ettől a teljesítménytől több mint 500 kilométerrel maradt el a második helyezett. A pálya adottságaihoz képest is kiemelkedő ez a versenyeredmény, mivel a Megaméter pilótájának a kanyarok mellett a nagy szintkülönbségekkel is meg kellett megküzdenie.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Megérdemelten örül a Megaméter IV. járgánnyal aratott győzelmének a kecskeméti csapat
[/caption]

A spanyol versenyre egy teljesen új karosszériával érkezett a kecskeméti csapat, miután a rotterdami Shell Eco-marathonon csúnyán megsérült a járművük. Megfeszített munkával, két hónap alatt készítették el az új karosszériát. A motor és elektronika területén is komoly újításokat végeztek, ezen a versenyen már a csapat által fejlesztett járművezérlő elektronikát (Megacontrol) használták.

Ilyen szintű elektronikai hardver- és szoftverfejlesztés példátlan az eco-marathon versenyeken. Nem véletlen, hogy a technikai zsűri is kiemelkedőnek ítélte a Megamétert, és két díjjal is jutalmazta tervezőit, megépítőit. A jármű felkészítését és a csapat utazását ezúttal is számos segítő és szponzor támogatta. Az idei év utolsó nagy megmérettetését a finnországi Nokiában rendezik, augusztus végén. A kecskemétiek a Finnish Mileage Marathonon is szeretnének hírnevüknek megfelelően szerepelni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!