Főzőverseny

2 órája

Harminc bográcsban rotyogott a töltött káposzta a jánoshalmi szüreti napokon – galériával

Tizedik alkalommal rendezték meg a Szüreti napokat- és töltöttkáposzta-főző versenyt Jánoshalmán a Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium udvarán. A szakmai rendezvények mellett a közönség találkozhatott a szüreti napok keretében a városból elszármazott Halász Bence olimpiai ezüstérmes, világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes kalapácsvetővel is.

Pozsgai Ákos

Harminc csoport vett részt a hétvégi töltöttkáposzta-főző versenyen, több százan keresték fel két nap alatt a jánoshalmi mezőgazdasági szakiskola udvarát, ahol zajlottak a szüreti programok. Számtalan féle töltöttkáposzta rotyogott a bográcsokban, volt, aki a tejfölösre esküdött, más pedig az erőspaprikával fűszerezte azt. A rendezvényt a vadászati, kisállat, díszmadár, termény és kézműves kiállítás is kísérte a zenei programok mellett.

Jánoshalma, szüreti napok, töltött káposzta
Harminc bográcsban rotyogott a töltött káposzta a jánoshalmi szüreti napok alkalmával
Fotó: Pozsgai Ákos

A esemény házigazdájaként köszöntötte a vendégeket Taskovics Péter, a házigazda intézmény igazgatója, aki elmondta, hogy a rendezvény a Jánoshalmi Gazdakör, a jánoshalmi önkormányzat, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Jánoshalmi Járási Hivatala, a Déli ASC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a helyi és környékbeli gazdák, vállalkozások összefogásával jött létre.

Kiemelte, hogy a Jánoshalmi járás egyetlen középiskolájaként fontosnak tartják azt a kapcsolatrendszert, amit mára sikerült kialakítani. Hangsúlyozta, hogy a szakképzési rendszer átalakítását követően nincs olyan területe a mezőgazdaságnak, amely ne járulna hozzá az ágazati alapképzéshez. 

– A vadászaton, a kertészeten, a borászaton és a gyümölcstermesztésen át, a baromfitenyésztéstől a lovászatig, minden területen vannak kapcsolataik együttműködő partnereik – tette hozzá. Az igazgató szólt arról is, hogy az iskolában kilencven éve kiemelt fontosságú a gépészeti képzés, amely egy olyan szakterület, amely a teljes agrárgazdaság egészét meghatározó ismereteket biztosít a jánoshalmi intézményben végzettek számára. Emlékeztetett, hogy az elmúlt tanévben nemcsak az iskolában végzett gazdák, hanem a gépészek is az ország legjobbjainak bizonyultak.

Rámutatott, hogy elindult az okleveles gépésztechnikus képzés is az iskolában, így a Jánoshalmán végzett gépésztechnikusok felvételi nélkül juthatnak be a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre. Kifejtette, hogy az iskolában folyó szakmai munka elismerésének tekintik, hogy azon két iskola közé tartozik a szakképző intézmény, ahol az egyetem elindítja a tehetséggondozó programját, amelynek keretében európai és világversenyekre készítik fel a diákokat. Kiemelte azt is, hogy az idei évben a jánoshalmi iskola rendezheti a mezőgazdasági gépészek versenyének országos döntőjét.

Czeller Zoltán leköszönő polgármester emlékeztetett, hogy város vezetői minőségében utoljára köszöntheti a rendezvény szervezőit, az esemény résztvevőit. Azt kívánta a jánoshalmi gazdáknak, hogy olyan esztendők következzenek, amelyek végre biztos megélhetést hoznak a számukra, mert az idei és a mögöttünk lévő néhány esztendő azt mutatja, hogy nagyon nehéz ezen a környéken termelni akár gabonát, akár gyümölcsöt, mert nagy a szárazság, nagyok az éghajlati szélsőségek.

Halász Bence volt a szüreti napok vendége

A szüreti ünnep résztvevői közönségtalálkozón hallgathatták Halász Bence olimpiai ezüstérmes kalapácsvetőt, aki Kiskunhalason született, de iskolás éveit Jánoshalmán töltötte. A városból elszármazott híres sportolót, aki nemrégiben díszpolgári címet is kapott, vastapssal köszöntötték a jánoshalmiak. Bence sportolói pályafutásának kezdetéről, majd a későbbi sportsikereiről beszélt, az európai, a világversenyekre és az olimpiai felkészülésekről, emberi kapcsolatairól, családjáról és hogy ma is milyen fontos szerepet tölt be életében Jánoshalma.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában