Elképesztő felvételek

2 órája

Az árvíz közel háromszáz ingatlant öntött el a bajai Dunafürdő területén – galériákkal, videóval

Az ártérben épült házakat rendszeresen elönti a víz, amikor a Duna kilép a medréből, legutóbb tavasszal álltak vízben a házak. Most mintegy harminc-negyven centiméterrel magasabban áll a víz, mint a tavaszi árvíz idején. Információink szerint tizenketten maradtak a Dunafürdő területén lévő vízzel elöntött házaikban, akik életvitelszerűen élnek ott.

Pozsgai Ákos

Baján mára várják a tetőzést, ahol harmadfokú készültség van érvényben az árvíz miatt. A Petőfi-sziget az a hely a városban, ahol homokzsákokból ideiglenes védőgátat kellett építeni, illetve a meglévő gátakat megerősíteni.

árvíz, Dunafürdő, Baja, Duna
Árvíz a bajai Dunafürdő területén
Fotó: Pozsgai Ákos

A katasztrófavédelem munkatársai folyamatos figyelőszolgálatot látnak el. A gátakon, a töltéseken a vízügyi szakemberek mellett tűzoltók is vannak, hogy ha bármilyen árvízi jelenség alakulna ki, akkor a helyszínen azonnal be tudjanak avatkozni.

További logisztikai feladatokra akkor lesz szükség, ha buzgárok keletkeznek, és időben meg kell fogni, ezekhez további homokzsákokra lehet szükség, amelyeket előre bekészítettek és feltehetően elegendők lesznek a további feladatokhoz.

Árvíz a bajai Dunafürdő területén

A Dunafürdő területén ártérre épültek a házak, az ingatlanok tulajdonosai felkészültek az árvizekre, legutóbb idén tavasszal kellett magasabbra pakolni a bútorokat és a felszereléseket, hogy ne érje el a víz. Mostanra mintegy másfél méter magasságban lepi el az ár az ingatlanokat, információink szerint tizenketten maradtak a házaikban, számukra folyamatos az ellátás.

Állatvédelem az árhullám idején

Ilyenkor a háziállatokat is igyekeznek biztonságba helyezni a gazdák. A bajai rendőrök két kutyát is elszállásoltak a városi kapitányság kenneljeiben ideiglenesen, míg elvonul az ár.  

Az árvíz miatt a vadállatok sincsenek biztonságban, a 18 hektáros Gemenci erdő területén a vadállomány védelmében több intézkedést is hoztak. Teljes erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt., vízi járművekkel sem szabad bemenni a hullámtéri területekre. Azokon a töltést szakaszokon, ahol megközelíthetik a gemenci erdőt, az őrző-védő szolgálatok, polgárőrök, illetve a Gemenc Zrt. munkatársai biztosítják a zárást, hogy ne jussanak be illetéktelenek a lezárt területekre, annak érdekében, hogy a vadak nyugalmát biztosítsák.

Óvintézkedések

Az 55-ös főút Baja és Pörböly közötti szakaszán nappal 60 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben.

Baja belvárosában sokan csodálják az áradó Sugovicát, a Petőfi-szigetet lezárták a látogatók elől, oda csak a védekezésben résztvevő szervek gépjárművei, a rendőrök, a mentők és a tűzoltók hajthatnak be, gyalog sem lehet bemenni civileknek a szigetre. A Sugovica partjának egy részét, valamint a Türr István kilátóhoz vezető utat is lezárták, polgárőrök és városőrök vigyázzák a területet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában