Kultúra

2012.07.22. 15:36

Egy ötödikes sakktehetség

A kecskeméti Marosi Levente Otniel egy négygyermekes család büszkesége. Jószerével hamarabb tanult meg sakkozni, mint olvasni. Már többszörös magyar bajnok, ősszel világversenyre utazhat.

Popovics Zsuzsanna

Levente alig múlt hatéves, amikor édesanyja elmagyarázta neki, mire való a sakktábla, amin kicsi kora óta szívesen tologatta a figurákat.   
– A gyerek agya szinte rögtön ráállt a szabályokra, alig két hónapja tudott sakkozni, amikor mindenkit megvert egy városi sakktáborban – meséli Marosi Tímea, Levente édesanyja. – Már ott kiderült, hogy óriási tehetség. Így történt, hogy elsősként már edzésekre járt. Hétévesen kezdett el versenyezni, idén már nemzetközi felnőtt versenyen is nyert partikat.

Kecskeméten nincs is ellenfele, a főtéri sakktábláknál játszó felnőttek nem is játszanak vele, mert tudják, hogy úgyis kikapnának.  
Levente ősszel lesz 12 éves, annyi idejét elveszi a sakk, hogy magántanulóként végzi az általános iskolát. Úgy látszik, megéri az áldozatot, mivel korosztályában már minden lehetséges kategóriában magyar bajnok.

Heti két alkalommal utazik a fővárosba, ahol Györkös Lajos nemzetközi mester, a sakkszövetség magyarországi főbírója edzi. Havi egy hetet edzőtáborban tölt, tanulója a Maróczy Géza Központi Sakkiskolának, amely vele együtt 14 fiatal sakkozó tehetséggondozását végzi szerte az országból. Ott Pintér József sakknagymester, többszörös olimpikon, a magyar férfi sakkválogatott kapitánya foglalkozik a kecskeméti fiúval.

Amilyen öröm a szülőknek és a családnak Levente ígéretes tehetsége, akkor teher is az anyagiak tekintetében. – Nem gondoltuk volna, hogy a sakk ennyire drága sport, hiszen a magánedzésektől kezdve a versenyköltségekig mindent a szülőknek kell állniuk – mondja az anyuka. – A versenyek 7-10 naposak, gyakran az edző nem, mi kísérjük a fiúnkat, fizetve az odajutást, szállást, nevezési díjat. Nehéz ezt kimondani, de mindezt a három lánygyermekünk igényei bánják. A legidősebb most lesz húszéves, nyáron is dolgozik, gyűjti az egyetemi tandíjat. A középső jövőre érettségizik, az sem kevés költség, a legkisebb, 10 éves kislányunk pedig végképp kimarad minden jóból.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Marosi Levente tehetsége és szorgalma révén kemény ellenfél a sakkpartikban
[/caption]

Levente pályafutása júniusban újabb mérföldkőhöz érkezett. A balatonlellei országos sakkbajnokság első fordulójában 72 induló közül lett korosztályában az első, majd a döntőt is megnyerte. Akkorra fölénnyel, hogy ha kihagyja az utolsó partit, akkor is fél ponttal veri a mezőnyt. Ez a győzelem kvalifikációt ért a Szlovéniában tartandó Gyermek- és Ifjúsági Sakkvilágbajnokságra. Az országos bajnokot ősszel várják Mariborba, szülei azt mondják, Levente nagyon sokat dolgozott ezért a sikerért. Gond, hogy a Nemzetközi Sakkszövetség egyedül az ő szállodai tartózkodását állja, viszont az útiköltséget és nevezési díjat nem. A fiú ráadásul tejérzékeny, ezért a családból valakinek kísérnie kell, és persze edzőjére is szüksége van. Mindez első hangon is félmillió forintba kerül, amit önerőből a család nem képes biztosítani.

A hallgatag, szerény kissrácot a pénz érdekli a legkevésbé. Ő kizárólag a sakkra koncentrál, gondolatban már a szlovén világbajnokságon jár, ahol szeretne bekerülni az első 15 sportoló közé. Korosztályában azzal is kiemelkedik a többiek közül, hogy kiválóan műveli a fejben sakkozást. Korpics Zsolttal, a Magyar Sakkszövetség Főtitkárával például már játszott döntetlent, tábla nélkül, fejben.

Ha valaki segíteni szeretné az ifjú tehetséget, a Marosi család számlaszámára utalhatja adományát: 117- 73322 - 05147407 (OTP)

Popovics Zsuzsanna Ha valaki segíteni szeretné az ifjú tehetséget, a Marosi család számlaszámára utalhatja adományát: 117- 73322 - 05147407 (OTP) Marosi Levente tehetsége és szorgalma révén kemény ellenfél a sakkpartikban -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!