Kultúra

2009.08.23. 09:49

Görög katolikus esküvő Kecskeméten

Hosszú idő után először tartottak görög katolikus szertartás szerinti esküvőt Kecskeméten péntek délután. A Dublinban élő ifjú pár csak a boldogító igen erejéig érkezett haza. A lagzi vendége volt többek között Vincze Lilla, a Napoleon Boulevard énekese.

Takács Valentina

Ámon Dóra és Horváth Csaba hét éve ismerkedett meg. A fiatalok most Írországban, Dublinban élnek, ám az esküvőjüket a vőlegény szülővárosában, Kecskeméten tartották tegnap. A lagzi vendége volt egyebek között Kaszás Géza színművész és Vincze Lilla is. A jövőre huszonöt éves Napoleon Boulevard énekesnője a templomban, zongorakísérettel énekelte el az Ave Maria-t.[caption id="" align="alignleft" width="334"] A család barátjaként énekelt a templomban Vincze Lilla
[/caption]

- Lilla nagyon régi barátnőm, így ez nem egy hivatalos fellépés volt, hanem baráti ajándék Dóri esküvőjére - mondja Ámon Betti, a mennyasszony édesanyja, aki mellesleg a Duna televízió művészeti főszerkesztője.

Dóri csodaszép volt, mint megtudtuk, a különleges menyasszonyi ruhát édesanyjával együtt Dublinban választották ki és vásárolták meg. A vőlegény az esküvő előtt még csak nem is láthatta a ruhát.

Kecskeméten hosszú idő óta ez volt az első görög katolikus szertartás szerinti esküvő, amelynek a Barátok temploma adott helyet. A fiatalokat Pacsai János tisztelendő áldotta meg. A sajószentpéteri pap szintén az Ámon család barátja, Dórit régóta ismeri, így a szertartás is bensőségesebb volt. Megtudhattuk: a görög katolikus szertartás az elmúlt ezerötszáz évben nem sokat változott. Látványosabb, több mozgás van benne, mint a római katolikus szertartásban. Itt a pap áldja meg a fiatal párt, és koronázási szertartás van. A férj ugyanis a királyt, a feleség a királynőt jelképezi, akik majd ketten alakítják a maguk kis országát.

Horváth Sándorné, Csaba édesanyja azt mondja: a görög katolikus szertartás számára is nagyon érdekes volt, először látott ilyet.
A fiatalok hamarosan ismét búcsúznak a szülőktől, hiszen csak esküdni jöttek, és utaznak vissza Írországba.

A Vatikában lép fel a Napoleon Boulevard énekesnője.

Vincze Lilla a Petőfi Népének elmondta: november 4-én a Vatikában lép fel a pápai szentmise keretében, a Rajkó Zenekarral együtt és az ő meghívásukra. Elképzelhető, hogy a repertoárban szerepel majd a kecskeméti esküvőn előadott csodaszép Ave maria is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!