Közélet

2014.07.03. 10:31

Semmelweis élete példa

A magyar egészségügy napja alkalmából tartottak ünnepséget tegnap a halasi Semmelweis-kórházban, ahol köszöntötték a kitüntetett és jubiláló egészségügyi dolgozókat.

Tapodi Kálmán

A halasi kórház névadója, Semmelweis Ignác (1818-1865), a magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakja, a gyermekágyi láz kóroktanának megalapozója, „az anyák megmentője”. Születésnapján, július elsején tartják a magyar egészségügy napját.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kiskunhalasi ünnepségen köszöntötték a kitüntetett és jubiláló egészségügyi dolgozókat
[/caption]

Lengyel János, a halasi kórház orvos-igazgatója köszöntőjében kiemelte a  „jó szavak” hiányát, amire nagy szükség van olyan „végtelenül nehéz időszakban”, amit a nemrégiben befejeződött átépítések idején kellett megélniük a kórháziaknak. Hozzátette: a kórház „jelenlegi borzalmas anyagi helyzete” miatt, néha „bizonyos kompromisszumokra” kényszerülnek, miközben túlterheltek a szakdolgozóik is.

Gyovai István polgármestere az ellátottak nevében mondott köszönetet az egészségügyi ellátásban dolgozók munkájáért. Az ünnepségen dr. Rácz-Nagy Ágnes idézte fel a 196 évvel ezelőtt született Semmelweis Ignác munkásságát.

A halasi kórház dolgozói közül korábban miniszteri kitüntetést kapott dr. Nagy András (Magyar Ezüst Érdemrend), tegnap vehette át a fővárosban a Pro Sanitate-díjat dr. Urfi László, a szülészeti részleg 20 fős kollektívája pedig miniszteri elismerésben részesült. Bács-Kiskun Megye Egészségügyéért díjat kapott dr. Holman Endre, a májusi Város Napja ünnepségen vehette a város egészségügyéért járó elismerést a kórház dolgozói közül dr. Bánfi József és Bakáné Csontos Edit. A tegnapi kórházi ünnepen átadták a Semmelweis-emléklapokat, köszöntötték jubiláló törzsgárda tagokat, az előrelépő orvosokat és az új szakképesítést szerzett kórházi alkalmazottakat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!