Közélet

2013.01.14. 08:02

Online tanácsokat adnak a védőnők

Több mint két éves huza-vona után idén januártól önálló intézményként működik a védőnői szolgálat Kiskunfélegyházán. A gondozottak rugalmasabb ellátásra számíthatnak. Gyógyítható az egészségügy?

Vajda Piroska

LM_6066.jpg

Fotó: Lénárt Márton

A félegyházi védőnők munkájuk hatékonyabb ellátása érdekében kezdeményezték, hogy önállóan – a Kapocs Szociális Gyermekvédelmi és Egészségügyi Intézménytől különválva – szeretnék ellátni kötelező önkormányzati feladatukat. Így ugyanis a korábbiakkal ellentétben a szolgálatra járó OEP finanszírozást teljes egészében a védőnői feladatokra fordíthatják – tudtuk meg Tarjányi Gabriella védőnőtől.

Az új intézmény vezetője elmondta: igyekeznek vonzóbbá tenni a védőnői munkát Félegyházán. A védőnőhiány ugyanis nem csak országosan, de városi szinten is jelentős. A fiatal munkatársak olyan városokban – például Kecskeméten – keresnek munkát, ahol kedvezőbb feltételeket és bérezést biztosítanak számukra.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Félegyházán vonzóbbá tenni a védőnői munkát
[/caption]

A félegyházi szolgálatnál dolgozó tizenhat védőnő több mint nyolcezer gondozottat lát el. Valamennyiükhöz a törvényben előírt maximális gondozotti létszám tartozik. Ezáltal a maximális állami finanszírozást kapják, melyből számításaik szerint fejlesztésekre is futja.

A védőnők, mint hungarikum

A védőnői prevenciós szolgálatok közel egy évszázada működnek hazánkban. Tevékenységük "hungarikumnak" számít. Ilyen jellegű szolgálat ugyanis csak Magyarországon létezik. Megalapításának fő célkitűzése a csecsemőhalandóság csökkentése volt, megállítva ezzel a hazai népesség fogyását.

Munkakörülményeik javítása érdekében elsőként új számítógépeket vásároltak. Eddig ugyanis négy gépen osztoztak. Ugyanakkor további informatikai fejlesztéseket terveznek. Tarjányi Gabriella szerint, ezek az apróságnak tűnő beruházások komolyan hozzájárulnak ahhoz, hogy munkájukat a jövőben rugalmasabban még magasabb színvonalon végezhessék. Az intézményvezető terveikkel kapcsolatban azt is elmondta, fontosnak tarják egy saját honlap elindítását is, ahol minden, a szolgálattal kapcsolatos információt feltüntetnek. Ugyanakkor internetes tanácsadást is indítanak, főként a fiatalok számára.

Több friss hírt olvasna? Keresse a Petőfi Népét az újságárusoknál, vagy itt előfizethet.

<!-- Online tanácsokat adnak a védőnők Több mint két éves huza-vona után idén januártól önálló intézményként működik a védőnői szolgálat Kiskunfélegyházán. A gondozottak rugalmasabb ellátásra számíthatnak. Gyógyítható az egészségügy? Vajda Piroska A védőnők, mint hungarikum A védőnői prevenciós szolgálatok közel egy évszázada működnek hazánkban. Tevékenységük "hungarikumnak" számít. Ilyen jellegű szolgálat ugyanis csak Magyarországon létezik. Megalapításának fő célkitűzése a csecsemőhalandóság csökkentése volt, megállítva ezzel a hazai népesség fogyását. Félegyházán vonzóbbá tenni a védőnői munkát -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!