Közélet

2016.07.01. 14:24

Megérkezett Kecskemétre a pót-Gripen

Címkék#Kecskemét

Ma 11.15-kor érkezett meg Svédországból a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra a Magyar Honvédség új, 44-es oldalszámú JAS 39D kétüléses Gripen repülőgépe.

baon.hu

A vadászgép annak a harcászati repülőnek a pótlására kerül a Magyar Honvédséghez, amely tavaly májusban leszállás közben súlyosan megrongálódott a csehországi caslavi katonai repülőtéren.
Az új repülőgép a hazai légügyi hatósági eljárások lefolytatását követően áll hadrendbe - tudtuk meg a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztályától.

A pótgép a MH hadrendjében lévő JAS 39 Gripenekkel megegyező műveleti képességgel bír. Ezen túlmenően a kétüléses Gripen repülőgépek kiemelt szerepet töltenek be a repülőgép pilóták harcászati kiképzése, illetve a jártassággal kapcsolatos ellenőrző repülési feladatok során - tudtuk meg a közleményből.

A 2015 júniusában a kecskeméti repülőbázison kényszerleszállás közben megsérült repülőgép javítása előrehaladott állapotban van. Várhatóan ősszel történik meg az átvétele.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!