Közélet

2012.11.26. 19:21

Lesz igény ingyenszurira?

Egyelőre még nincs influenza-járvány sehol az országban, de a szakemberek figyelmeztetnek, ideje felvenni az oltást. Bács-Kiskun tavaly nem járt élen a megelőzésben, a térítésmentes „szurik” 74 százaléka fogyott csak el.

Hraskó István (Petőfi Népe)

Tavaly összesen 67 ezer térítésmentes influenza-elleni oltóanyag érkezett Bács-Kiskun megyébe, idén pedig 60 ezer. A csökkenés okát kérdésünkre Raáb Margit, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének járványügyi osztályvezetője sem tudta megindokolni. Azt viszont elmondta: a megye 2011-es „átoltottsága” (legalábbis a szurit ingyenesen kérhetők körében) alacsony volt.

– Sajnos nem fogyott jól a vakcina, a kiszállított mennyiség mindössze 74,1 százalékát kérték ki, ez az eredmény pedig nem tartozik a jók közé. Elég, ha csak az országos 82,6 százalékos átlagot nézzük. Még rosszabb a helyzet, ha belegondolunk, hogy lehetne száz százalékos is az arány, ha figyelembe vesszük a fokozott kockázatnak kitettek számát, akik részére a központi költségvetésből finanszírozott oltóanyag térítésmentesen biztosított – mondta el Raáb Margit.

Hozzátette: az influenza elleni vakcináért továbbra sem kell fizetnie az asztmás betegeknek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, a krónikus máj- és vesebetegeknek, a kórosan elhízottaknak, a várandós nőknek, illetve a 65 év feletti személyeknek. Szintén térítésmentesen kaphatnak oltást az egészségügyi dolgozók, a védőnők, a szociális intézmények, a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és büntetés-végrehajtás dolgozói. Ingyen kérhetik az oltást még az állattartó telepeken, baromfi-feldolgozókban, vágóhidakon dolgozók, és ami az előző évekhez képest újdonság: a vérzékenyek is. A térítésmentes oltást a háziorvosoknál lehet beadatni. Oltópontok – ahol 3-4 ezer forintos térítés ellenében, receptre történő felíratás nélkül kérhető a szuri – nincsenek Bács-Kiskunban.

Aktivitást az influenza egyelőre nem mutat. November 12. és 18. között becslések szerint, országosan mintegy 5200 beteg fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz (100 ezer megfigyelt lakosból 52), a vizsgálatok viszont a beküldött 19 légúti minta egyikében sem mutatták ki a vírus jelenlétét. A szakemberek szerint a betegség elleni immunitást az oltás beadásától számított 2-3 héten belül alakítja ki a szervezet.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egyelőre nem találtak még az országban influenzavírust
[/caption]

 

A baon.hu a Petőfi Népe lapcsalád tagja.

Hraskó István (Petőfi Népe) Egyelőre nem találtak még az országban influenzavírust -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!