Közélet

2011.06.09. 15:21

Lemondott Jekő Attila

Lemondott alpolgármesteri tisztségéről Jekő Attila. Mint hangsúlyozta: döntésének szakmai és politikai okai is vannak. Ha a testületnek nem sikerül a hónap végén megszavazni az intézkedési tervet, akkor ő és frakciótársa támogatni fogják a testület feloszlatását.

Zsámbóki Dóra

Kiskunhalas MSZP-s alpolgármestere, Jekő Attila csütörtökön lemondott alpolgármesteri tisztségéről, így az eredeti négyből két jogkörrel bíró alpolgármestere maradt Halasnak. Mint Jekő Attila elmondta, döntésének szakmai és politikai okai is vannak, ugyanakkor hangsúlyozta: a lemondása nem jelenti a polgármesterrel kötött megállapodás felrúgását. A lemondásának szakmai okairól elárulta: azokon a területeken, melyekért a választások óta ő felelt, nem sikerült megvalósítania szakmai elképzeléseit. Kiemelte: ilyen például a Költségvetési Intézmények Gazdasági Szervezetének (KIGSZ) átszervezésére tett javaslat leszavazása, mellyel - Jekő szerint – anélkül lehetett volna 10 millió forintot megtakarítani, hogy a szakmaiság sérült volna. A döntésének okai között említette azokat – a könyvtárat és a KIGSZ-et érintő – a személyi kinevezéseket is, melyeket szintén a közelmúltban hozott meg a testületi többség.

– A politikai ok egyértelmű. A Fidesz frakció korábban többször kijelentette, hogy nem fog addig tárgyalni a városvezetéssel, amíg a négy alpolgármesteres modell fennáll. A lemondásommal lehetőséget adok a Fidesznek a polgármesterrel való tárgyalások elkezdéséhez – hangsúlyozta Jekő, aki hozzátette: azokat a fontos előterjesztéseket, melyekről a Fidesz tárgyalni sem akar mindenképpen el kell fogadni a város működőképességének megőrzése érdekében.

Mint arról korábban beszámoltunk: az elmúlt hetekben elkészült Kiskunhalas önkormányzatának, illetve cégeinek és intézményeinek pénzügyi átvilágítása. Az átfogó tanulmányra azért volt szükség, hogy az önkormányzat érdemi hiteltárgyalásokat tudjon folytatni a város működését finanszírozó pénzintézettel, melynek képviselői kijelentették: csak akkor hajlandóak a kért – több százmilliós nagyságrendű – hitelt biztosítani, ha a városban politikai együttműködést látnak a további spórolást, illetve megszorításokat előre vetítő intézkedési terv megszavazása és megvalósítása terén is. Gyovai István polgármester – elmondása szerint – többször kezdeményezett tárgyalásokat a helyi Fidesz-frakcióval, de mindannyiszor zárt ajtókat talált. A legutóbbi ülésen a testület elé került az a tájékoztató, mely az átvilágítás főbb eredményeit tartalmazza, illetve a város mozgásterét körvonalazza. A képviselői többség a tájékoztatót nem fogadta el. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Jekő Attila (jobbra) nem akar a tárgylások megkezdésének gátja lenni
[/caption]

Az információink szerint több száz milliós megszorításokat tartalmazó intézkedési terv a hónap végén kerül a testület elé. Ha azt nem sikerül elfogadniuk, és nem kapja meg a város a banktól a kért hitelt, akkor – mint a városvezetők többször hangsúlyozták – Kiskunhalas működőképessége veszélybe kerülhet. Jekő Attila kijelentette: ha nem fogadja el a testület az intézkedési tervet és valaki kezdeményezi a testület feloszlatását, úgy azt frakciótársával együtt támogatni fogja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!