Közélet

2012.12.29. 07:39

Jönnek a lajtos kocsik

A honvédség oszt egészséges ivóvizet keddtől több mint húsz Bács-Kiskun megyei településen. Lesznek akik zacskós vizet kapnak, mások lajtos kocsiból tölthetik fel palackjaikat.

Zsámbóki Dóra

Csongrd, 2012. december 27. A szentesi mszaki ezred katonja a zacsks vizet kszt egy vztisztt s csomagol kontnerben a csongrdi vzm telephelyn 2012. december 27-n, ahol bejelentettk, hogy a honvdsg oszt egszsges ivvizet janur 1-jtl az arznnal szennyezett vz teleplseken. A katonk szzhuszonhrom telepls mintegy 340 ezer lakost ltjk el. MTI Fot: Rosta Tibor

Fotó: Rosta Tibor

Kecskemétről és Kalocsáról látják el január 1-től a katonák egészséges ivóvízzel azt a 25 Bács-Kiskun megyei települést, illetve településrészt, ahol a víz arzén tartalma meghaladja a literenkénti 10 mikrogrammot.

Magyarország 2004-es Európai Uniós csatlakozásának egyik feltétele az volt, hogy hazánk az unió által megszabott határérték alá csökkenti a víz arzén tartalmát. A csatlakozási papírok aláírásakor Magyarország haladékot kapott: 2006 helyett 2009-re kellett volna biztosítani az ország területén az egészséges ivóvizet. Ezt nem sikerült teljesíteni, így újabb határidőt szabott meg az unió, ami viszont idén december 25-én lejárt. A már folyamatban lévő ivóvízminőség-javító programok befejezéséig – egyelőre úgy néz ki jövő év végéig – a katonák országszerte 123 település mintegy 340 ezer lakosát látják el egészséges, zacskós, illetve lajtos kocsiban kihordott ivóvízzel.

A tervek szerint 150 millió forintos kormányzati forrásból finanszírozott Vízforrás-2013 elnevezésű feladatra a honvédség 250 katonát és 240 eszközt jelölt ki. A honvédség a Belügyminisztérium önkormányzati koordinációs irodájával és a helyi hatóságokkal együttműködve határozta meg az érintett települések listáját, amely változhat, ha azok már önállóan is meg tudják oldani a problémát. Az érintett települések tizenegy megyében találhatók, legtöbbjük Bács-Kiskun-, Csongrád- és Békés megyében.
Bács-Kiskun megyében 25 településen – illetve településrészen – összesen 59 ezer 446 fő érintett a vízosztásban.

A tervek szerint Bácsbokod, Bácsborsód, Bácsszőlős, Jánoshalma, Kiskőrös és Mélykút településeket zacskós vízzel látják majd el a katonák. Borotán, Csikérián, Felsőszentivánon, Hajóson, Imrehegyen, Kéleshalmon, Kisszálláson, Kisszállás-Újfaluban, Kunfehértón, Mélykút-Öregmajorban, Rémen, Csengődön, Harkakötönyben, Jászszentlászlón, Kiskunmajsa-Bodogláron, Páhiban, Soltszentimrén, Tázláron és Tabdiban a megyénkben rendszeresített 14 darab, ezer literes vízutánfutóból osztják majd a vizet. Információink szerint a lajtos kocsikat olyan, a kiszolgálandó településhez legközelebb lévő helyen tankolják majd meg csapvízzel, ahol a víz arzén tartalma a határérték alatt van.

A kijelölt hat Bács-Kiskun megyei településre eljuttatott csomagolt vizet Izsákon zacskózzák majd. Az ott felállított berendezés naponta 18 ezer liter vizet képes becsomagolni. Tekintve, hogy a megjelölt hat településen összesen több mint 33 ezer ember él, sietni kell majd, hogy biztosan jusson tiszta, zacskós ivóvíz. A katonák által osztott vizet „fejadagokban” mérik: egy ember naponta 2 liter tiszta ivóvízhez juthat ingyen a zacskókból vagy a lajtos kocsikból.

Azt, hogy egy-egy településen hol vehetik át az emberek az arzénmentes ivóvizet, egyelőre nem lehet tudni. Annyi azonban sejthető, hogy a vízszállító katonák a települések központjaiban parkolják majd le kocsijaikat.

Tompán is meghaladja a megengedett mértéket az ivóvíz arzén tartalma, a honvédség által szerkesztőségünkhöz eljuttatott listában mégsem szerepel a város neve. Mint azt a város polgármesterétől, Véh Lászlótól megtudtuk, ennek az lehet az oka, hogy várhatóan január első felében két víztisztító konténert állít fel Tompán a honvédség. Addig Tompán is lajtos kocsiból osztják majd a vizet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!