Közélet

2016.06.10. 15:54

Hány parkolóhelyet kell biztosítani az egészségügyi dolgozóknak?

Tízezer forintos bírságot kapott olvasónk a Kecskeméti Városrendészettől, mert egészségügyi dolgozóknak fenntartott parkolóhelyen hagyta autóját. Ő úgy véli: nem egyértelmű a tábla, mert nincs rajta feltüntetve, hány férőhely jár az orvosoknak, nővéreknek.

Hraskó István

Hölgy olvasónk kislányát vitte logopédiára a Szivárvány Óvoda épületébe. Az egyirányú út bal oldalán lévő parkolóban állt meg autójával, ennek közelében van a Rávágy téri háziorvosi rendelő.
– Figyelembe vettem az „eü.gk.” kiegészítéssel ellátott parkolási táblát, noha megjegyzem, hogy az el van fordulva, és nem teljesen jól látható. Mivel az útburkolaton nincs jelzés, a táblán pedig nem szerepel, hogy pontosan hány helyet kell szabadon hagyni az orvosoknak, így én a táblától számított harmadik helyet foglaltam el – mondta el az édesanya. Nagyon rosszul esett neki, hogy autójához visszatérve azzal szembesült: tízezer forintos bírságot kell befizetnie. Írt kérelmet a Városrendészetnek, hogy méltányosságból engedjék el a büntetést, mert a tábla nem egyértelmű, de nem akceptálták kérését.

Csíkos Imre, a Városrendészet vezetője lapunknak kijelentette: nincs méltányossági jogköre a szabálysértési törvény szerint, azaz ha intézkedésük jogszerű volt, a bírság a kormányrendelet alapján fix összegű. Hozzátette: a táblát a közútkezelő helyezi ki, jelen esetben az önkormányzat, a városrendészet csak ellenőrzi a szabályok betartását.

A szóban forgó parkoló igen érdekes kialakítású. Térkövekkel van kirakva egy darabon, itt ferdén körülbelül 5-6 autó fér el, de mivel a parkoló keskeny, a kocsik mindenképpen ráállnak a járdára, ami úgy tudjuk, szintén járhat „mikuláscsomagokkal”. Az út bal szélén, a lekövezett részen túl is rendszeresen parkolnak autók, főként reggel és délután, amikor a szülők hozzák-viszik gyermeküket az óvodába, óvodából. Itt elég gidres-gödrös a terep, a fű már rég kikopott, nagyobb esők idején a családoknak gumicsizmával érdemes készülniük a dagonyára.

Megkérdeztük a Városrendészet vezetőjét, hány férőhelyet kell szabadon hagyni a parkolóban? Csíkos Imre azt mondta, csak a lekövezett részre vonatkozik a tábla, tehát a földes szakaszon már bárki állhat. Ráadásul ezért egyelőre nem is büntethetnek a városrendészek, mert a zöldfelületeken való parkolással kapcsolatban jelenleg nincs érvényes önkormányzati rendelet, azt talán majd szeptemberben alkotja meg, fogadja el a közgyűlés.

A városrendészet vezetőjével ellentétetes véleményen van egy kecskeméti autósiskola vezetője, akinek felhívtuk figyelmét a problémára. Ő kijelentette: valóban nem egyértelmű a tábla, hiszen jelen formájában a hatálya egészen a következő kereszteződésig (a Mátis Kálmán utcáig) tart, azaz jó 50 méteres szakaszra garantálja az egészségügyi dolgozók parkolását (más kérdés, hogy egyáltalán parkolóhelynek minősül-e a kikoptatott fű)? A szakember amondó, a táblát ki kellene egészíteni azzal, hány férőhelyet/métert kell fenntartani az orvosok gépkocsijainak. Az autósiskola vezetője problémásnak nevezte azt is, hogy nincs felfestés, és képtelenség úgy megállni, hogy a járdát szabadon tudják hagyni a sofőrök.

Négy hely mindenképpen kell a rendelő dolgozóinak

Lemberger Anettól, a Rávágy téri háziorvosi rendelő egyik háziorvosától megtudtuk: négy férőhelyre folyamatosan szükségük van: egy az orvosnak, kettő az asszisztenseknek, egy pedig a laborosnak.
– Régebben gyakorlatilag lehetetlen volt parkolni a rendelőnél, sokszor kellett visszagyalogolnunk. A tábla kihelyezése óta azért javult a helyzet – mondta a doktornő. Lemberger Anett szerint a parkoló átalakításával talán több lenne a férőhely. Erre pedig nagy szükség is lenne, hiszen sok beteg is gépkocsival jár hozzájuk (a doktornőnek Felsőszéktó a körzete), a közelben pedig posta, óvoda, bölcsőde és jópár üzlet is van.

 

Hraskó István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!