Duna

2024.09.16. 13:39

Az árvízi védekezés miatt egyeztetést hívott össze Baján Zsigó Róbert – galériával, videóval

Zsigó Róbert miniszterhelyettes, Baja és térsége országgyűlési képviselője megbeszélést hívott össze hétfőre reggelre. Az árvízi védekezés miatti egyeztetésre a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a Bajai Járás Kormányhivatal, a Bajai Rendőrkapitányság, az Alsó Duna-völgyi Igazgatóság munkatársai mellett a jelenlegi városvezetés és a megválasztott hamarosan hivatalba lépő városvezetők, illetve Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke kapott meghívást.

Márton Anna

– Komoly árhullám közeleg a Dunán. A felső szakaszokon már nagy védekezés van, éppen ezért erre fel kell készülni itt, Baján is, hogy meg tudjuk védeni az értékeinket és a városunkat. 2013-ban polgármester voltam, amikor az évszázad dunai árhulláma vonult le és akkor is meg kellett védenünk a településünket, össze kellett fognunk – fogalmazott Zsigó Róbert, aki hangsúlyozta, nagyon gyorsan kell felkészülni az árvízi védekezésre, meg kell hozni nagyon sok fontos döntést. 

árvízi védekezés, Zsigó Róbert, Duna, Baja
Az árvízi védekezés miatti egyeztettek Baján
Fotó: Beküldött fotó

– Mindenkit arra kértem, hogy úgy végezze a munkáját, hogy a legfontosabb feladat jelenleg az összefogás, az együttműködés. Fontos, hogy az emberek érezzék, hogy olyan árvízi védekezés van, aminek van irányítója, iránya. Megkapnak minden olyan információt, amire szükségük van, arról is tájékoztatást kapnak, hogy mit fog tenni az önkormányzat, a katasztrófavédelem, a vízügy. Ezt összehangoltan kell működtetni. Ezeket a teendőket egyeztettük ma reggel – fogalmazott hírportálunknak Zsigó Róbert. 

Hozzátette, kérte az önkormányzatot, hogy délutánra hívja össze az Operatív Törzs egyeztetést, ami ezt követően minden nap ülésezik. A jelenlegi hatóságok mellett bekapcsolódnak a szolgáltatók és mindenki, akinek feladata lehet a védekezésben. Az önkormányzat hivatott tájékoztatni a továbbiakról a lakosságot arról, hogy mikor, mi történik, hogyan védekeznek. A védekezés felelőse az önkormányzat, vezetője, a polgármester.

Duna, folyó, Baja
Több mint egy métert emelkedett a Duna vízállása 24 óra alatt Bajánál
Fotó: Márton Anna

Az árvízi védekezés során sok feladatot kell ellátni

Zsigó Róbert hangsúlyozta: az árvízi védekezés során a legfontosabb az együttműködés és az összefogás. – Nagyon sok feladat van amit ilyenkor el kell végezni amellett, hogy gátat kell építeni, homokzsákot kell pakolni. Emellett gondoskodni kell azokról, akik nem tudnak magukról gondoskodni, információt kell adni mindenkinek arról, hogy mihez tartsa magát, és vigyáznunk kell mindenkire, mert ilyenkor korlátozni kell a vízen történő közlekedést, a különböző területekre való behajtást. Ehhez az kell, hogy mindenki minden információval rendelkezzen, illetve azok a hatóságok, hivatalos szervek, akiknek a védekezésben feladatuk van, együttműködjenek és egy irányba menjenek – mondta. 

A 2013-as vízszintet is elérheti a Duna

Zsigó Róbert kiemelte, hogy nagyon gyorsan érkezik az árhullám, ez látszik a felső szakaszokon is.– Nincs sok időnk. Ilyenkor félre kell tenni a politikát, a személyes ellentéteket, ha van ilyen, és csak egy dologgal kell foglalkozni, hogy megvédjük az értékeinket meg a várost – hangsúlyozta.

A délután folyamán várható az Alsó Duna-völgyi Igazgatóság tájékoztatása, a jelenlegi állás szerint a hét második felében tetőzhet a Duna. Nagyjából akkora vízre lehet számítani, mint 2013-ban volt. A Duna-fürdő, a Petőfi-sziget és a Nagy Pandúr-sziget a leginkább érintett terület.

Az egyeztetést követően elkezdték a homokzsákok pakolását. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában