Közélet

2009.11.11. 12:05

Csütörtökön Gyurcsányt és Jánosit hallgatják meg tanúként a Zuschlag-perben

Várhatóan nagy médiaérdeklődés közepette zajlik majd csütörtökön délelőtt a Zuschlag-per soron következő tárgyalása, hiszen Gyurcsány Ferencet és Jánosi Györgyöt hallgatja meg tanúként a bírói tanács. A sajtón kívül legfeljebb húsz fős hallgatóság mehet majd be a Bács-Kiskun Megyei Bíróság dísztermébe.

H.I.

– A per csütörtöki tárgyalási napján a fokozott érdeklődésre való tekintettel elsősorban a média delegált képviselői vehetnek részt. Rajtuk kívül előreláthatólag további húsz fős hallgatóság részvétele biztosítható még a megyei bíróság dísztermében a tárgyalás rendjének megzavarása nélkül – mondta el lapunknak Sárközy Szabolcs, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság sajtószóvivője.

Német Zsolt ügyész még októberben indítványozta Gyurcsányék meghallgatását. Ezt azzal indokolta, hogy a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek pályázati támogatásának a feltárásában a Nemzeti Civil Alapprogramnál és a Mobilitásnál minden részletre kiterjedő bizonyítási eljárást folytatott le a bíróság, viszont még több tisztázatlan pont van a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium és utódszervezetei pályázati és egyedi támogatásaival kapcsolatban. Német Zsolt szerint az ifjúsági ügyekkel foglalkozó minisztériumban működő döntési rendszer teljes körű feltárásához szükséges a minisztérium egykori vezetőinek és vezető beosztású munkatársainak – Gyurcsány Ferencnek, Jánosi Györgynek, Mesterházy Attilának, Szilvásy Györgynek, Benedek Andrásnak és Keszthelyi Andrásnak – a meghallgatása.
 
Fodor Endre tanácsvezető bíró október 5-én elfogadta az ügyész indítványát, mivel indoklása szerint Gyurcsányéknak konkrét tudomásuk lehet a vád tárgyává tett cselekményekről, vagy legalábbis azok egy részéről.

Jánosi György 2002. májusa és 2003 májusa között volt az akkori Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium minisztere, őt pedig Gyurcsány Ferenc váltotta. Gyurcsány 2004 szeptemberéig töltötte be a miniszteri posztot, ezután lett miniszterelnök. Szilvásy György volt titokminiszter Jánosi alatt volt közigazgatási államtitkár a tárcánál, míg Mesterházy Attila, az MSZP jelenlegi frakcióvezetője 2002-től egészen 2006-ig volt az ifjúsági minisztérium politikai államtitkára. Benedek András Gyurcsány idején, 2003 és 2004 között volt a minisztérium közigazgatási államtitkára, Keszthelyi András pedig kabinetfőnöki tisztet töltött be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!