Előadás

2 órája

A Ma este megbukunk című szenzációs vígjátékkal indítja új évadát a Kecskeméti Nemzeti Színház – galériával

Ma este megbukunk címmel mutatja be a Kecskeméti Nemzeti Színház évadnyitó darabját pénteken 19 órakor, a nagyszínházban. A könnyfakasztóan komikus angol vígjáték egy vidéki amatőr színtársulat krimidarabjának bemutatójáról szól, melyben ami csak a színpadot elromolhat és félresikerülhet, az mind megtörténik, Murphy törvénye szerint. A teátrum társulata különleges kihívásban brillírozik: rossz színházat csinálnak a színpadon, de azt hallatlanul magas színvonalon. A darabot Cseke Péter színházigazgató rendezte, a főbb szerepeket Orth Péter, Nagy Sándor és Járai Máté alakítja.

Horváth Péter

– Egy vidéki amatőr színjátszó társulat kísérel meg bemutatni egy klasszikus angol krimit, ám a darabot Murphy szelleme lengi be, és minden mozzanata igazolja az ő törvényét: ami elromolhat, el is romlik. A Ma este megbukunk a darabbeli társulat szenvedéstörténetét mutatja be, láthatóvá téve a publikum számára, milyen is az, amikor egy bemutató teljesen szétesik. A darab London legsikeresebb komédiája, amit az eredeti koncepció szerint vittek színre a Kecskeméti Nemzeti Színházban – mondta el Cseke Péter rendező.

Ma este megbukunk, premier, komédia, Kecskeméti Nemzeti Színház
Ma este megbukunk: szenzációs vígjátékkal indítja új évadát a Kecskeméti Nemzeti Színház 
Fotó: Bús Csaba

Henry Lewis, Jonathan Sayer és Henry Shields darabja 2012-ben íródott, és átütő sikert aratott Londonban, majd a világ számos országában játszották, köztük a New York-i Broadway-en is. Hazánkban először a Centrál Színház tűzte műsorra, majd a Nyíregyházi Színház játszotta, és ezeket követi a kecskeméti premier. Cseke Péter elmondta, hogy hosszú egyeztetés előzte meg a jogok megszerzését, és a jogtulajdonos nagyban meghatározta azt, milyen koncepcióban viheti színre a komédiát a Kecskeméti Nemzeti Színház. Mint fogalmazott, még a főszereplő zoknijának mintázatát is jóvá kellett hagyniuk, vagy éppen a darab alatt és a szünetben játszott zenéket is a jogtulajdonos elvárásai szerint válogatták.

A Ma este megbukunk tele van helyzetkomikumokkal

A rendező elmondta, hogy a darab tele van olyan helyzetkomikummal, mint amilyen például a ledőlő díszletelemek, ami rendkívüli pontosságot és koncentrációt igényel a színészektől, nem beszélve a komédia helyenként viharos tempójáról, melyet szintén nagy kihívás precízen kezelni, s erre külön ügyelni kellett a próbafolyamat során. Vígjátékról lévén szó, az sem könnyíti meg a munkát, hogy a próbaidőszakban a nézők reakcióit mint visszacsatolást, nélkülözni kényszerülnek, ami nagy kihívás egy komédia esetében.

Cseke Péter hangsúlyozta, hogy a vígjáték nem az amatőr színtársulatokon való élcelődésről szól, hiszen a darabbeli színészek jók, de választásaik mindig rosszak, melyek összeadódva szükségszerűen vezetnek az összeomlás felé. 

A rendező szerint a vígjáték egyben himnusz is a színházban dolgozóknak, hiszen ebből látszik majd igazán, hogy milyen sok dologra kell figyelni egy előadás során.

Ők játsszák a főbb szerepeket 

Orth Péter több drámai szerep után alakítja a társulatbeli Kriszt, aki az eseményeket előremozdító Carter felügyelőt játssza. Mint elmondta, a vígjátékban is a drámaiságot igyekszik megfogni, amitől az még viccesebb lesz, és erre tökéletes alapanyagot kínál az angol mű. A színművész arról is beszélt, hogy másfajta pontosságot követel tőle a vígjátéki szerep, mint amilyet például Macbeth igényelt. A vígjáték ugyanis kötöttebb ritmusú műfaj, amitől nem lehet eltérni, így eltérő mozgásteret is kínál. Ugyanakkor kisebb lelki terhet jelent, mint egy súlyos drámai szerep. 

Járai Máté a darabbeli Márk, aki Cecil Havershamet és Arthurt, a kertészt játssza. Szerepe igazi „Járai Mátés” karakter, aki többször kikacsint a nézőkre. Mint a színművész fogalmazott, kihívás rossz színészt alakítani, hiszen már csak a rutin is arra mozdítja, hogy minél jobb legyen. Mindent, amit nekik színészként nem szabad tenniük a játékukban, ebben a darabban lehet, sőt kell. Járai Máté is kiemelte, hogy különösen nehéz közönség nélkül próbálni, mert a közönséggel együtt lesz kész a darab, a reakciók függvényében kerülnek helyükre a gesztusok és a hangsúlyok.

Nagy Sándor alakítja Róbertet, aki Thomas Colleymoore-t játssza. A színművész kiemelte, immár számos darabban láthatta a kecskeméti közönség, és mindig öröm neki a Kecskeméti Nemzeti Színházban játszani, hiszen azt érzi, helye van a társulatban. Nagy Sándor arról is beszélt, hogy ő másmilyen komikus alkat, mint Járai Máté, maga leginkább a színpadon szeret komédiázni, az életben kevésbé. Mindemellett már a kecskeméti deszkákon is láthatták a komikusi szerepkörtől eltérő karakterben is, elég csak a Három nővérre gondolni, de játszotta József Attilát a Madáchban és szintén drámai tehetségét bizonyította az Ügyes kis hazugságokban, így Kecskeméten is szívesen bújna drámai karakter bőrébe.

A Ma este megbukunk bemutatója pénteken 19 órakor lesz a Nagyszínházban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában