Tömegsport

2 órája

A Hírös Maratonra már gyűlik a mezőny

A Hírös Maratont szeptember utolsó vasárnapján rendezik meg Kecskeméten. Dr. Varga Tibor, a Iustitia Egyesület elnöke számolt be az előkészületekről, és arról, hogy már gyűlik a mezőny.

Vincze Miklós

Bács-Kiskun vármegye megyeszékhelyén közeledik az év egyik kiemelkedő futóversenye, a Hírös Maraton, amint arról Dr. Varga Tibor, a rendezvény egyik szervezőjének, a Iustitia egyesületnek az elnöke beszámolt.

Hírös Maraton, futás, Kecskemét,
A Hírös Maraton tavalyi rajtja
Fotó: Vincze Miklós / archív felvétel

– Szeptember 29-én, vasárnap lesz az idén a verseny – jelentette ki. – Reggel kilenckor rajtol majd el a királykategória, a maratoni futás, 11 órakor pedig a többi nagyobb táv, a 21, a 14, a 7 kilométer, illetve az egyéb rövidebb távok.

A verseny megnevezése ugyanakkor nem elírás. Tavaly még Hírös Félmaratont hirdettek a szervezők, az idén azonban már Hírös Maraton a rendezvény neve, és ennek van jelentősége.

– A tavalyi évben még valóban félmaraton volt az eseménye megnevezése dacára annak, hogy az elmúlt évben már a teljes maratoni táv is szerepelt a programban. Ugyanakkor a tavalyi volt az első alkalom, hogy a maratoni távra is lehetett nevezni, és mivel ekkor debütált ez a kategória, megalapozatlannak éreztük volna, ha mindjárt az első alkalommal átkereszteljük az eseményt. 2023-ban még valóban azért maradtunk meg a korábbi félmaraton elnevezésnél, mert bár sejthető volt, hogy lesz érdeklődés a jelentős újítás iránt is, de nem voltunk biztosak benne. A tavalyi, maratoni távon regisztrált részvételi létszám azonban bizonyította, hogy az idén már teljes joggal nevezhetjük az eseményt Maratonnak, vagyis a tavalyi részvételi adatok alapján saját magát léptette elő a rendezvény. Pozitív volt tehát a tavalyi létszám, ahogy pozitívak voltak a visszajelzések, az érdeklődés, és biztató az idei jelentkezések száma is, így aztán az idén már Hírös Maraton a rendezvény neve. 

Örülünk, hogy sikeres volt a tavalyi újítás, bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy meglepett, hogy azonnal volt iránta érdeklődés, hiszen hiánypótló jellegű volt a maratoni táv bevezetése. 

A szervezésről, a rendezésről idén is a tavalyi, jól bevált trió gondoskodik. A Kecskemét Városi Szabadidősport Szövetség, a Kecskeméti Önkormányzati Dolgozók Szabadidősport Klubja, és a Iustitia egyesület. A helyszín is a megszokott marad.

– Az idén is a Benkó Zoltán szabadidőközpont ad helyet a versenynek, bejárás a Csabai Géza körút felől lesz.

Ami a jelentkezéseket illeti, az előzetes érdeklődésre ezúttal sincs panasz.

– Már közel háromszáz fő jelentkezett a viadalra, ami így első blikkre nem tűnik magas számnak, ahhoz képest megfelelő az érdeklődés, hogy szokás szerint általában mindenki az utolsó pillanatra szokta halasztani a jelentkezést. Már az eddigi jelentkezők alapján is elmondhatom, hogy a jelentkezők életkori az összetétele, vagyis hogy az életkor tekintetében nagy a szórás, megerősíti azt, amit én a futással kapcsolatban vallok, hogy a futás kortalan. Azaz máris jelentkeztek egészen fiatalok is, de idősek is, a legidősebb versenyző pedig – egyelőre – az 1946-ban született, tehát az idén 78 éves Kapitány László, a legfiatalabb pedig nem töltötte be a 3 évet. Az óvodásfutásra is vannak már szép számmal jelentkezők. Ezen a viadalon tehát mindenki megtalálhatja a saját korának való, és a neki testhez álló távot, a 300 métertől az 1, a 3, a 7, a 14, a 21 kilométeren át természetesen a maratoni 42 kilométeres távig.

Tavaly nagy siker lett az iskolák számára meghirdetett vetélkedő, amellyel a részvételi kedvet sikerült az iskolások körében is felkelteni, így aztán az idén is meghirdetik ezt a versenyt.

Az idén is lesz iskolai toborzó kampány. Ebben az évben is a „Ne küldd, hanem hívd!” az akció jelmondata. Arra utal ez, hogy ne elküldd a társadat a futóversenyre, hanem hívd el magaddal, azaz gyere te is, fuss velünk, és azon felül hozd magaddal a barátodat. Az idén is százezer forintos díjat nyerhetnek iskolák és osztályok. A kiírás szabályzata az idén is olyan lesz, hogy kisebb létszámú osztályok is eséllyel indulhassanak a százezer forintos díj elnyeréséért.

A Ne küldd, hanem hívd! kezdeményezés

Minden iskola, illetve osztály önállóan indul a játékban. A cél az, hogy az adott közösség meghívására minél több személy vegyen részt a futóversenyen. A meghívásra regisztrált személy akkor számít bele a játékba, ha a nevezési feltételeknek megfelel, a rajtszámát átvette, a rajtnál elindul és teljesíti a távot. A legtöbb futót szervező iskola, illetve osztály nyeri a száz-, százezer forintos különdíjat. Az értékelés során figyelembe veszik a szervező közösség létszámát, azaz a sorrendet a szervezett személyek és a szervező közösség aránya határozza meg. A különdíjakat a Patai család ajánlotta fel, melyeknek átadása a verseny napján, a futótávok díjazása között történik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában