Közélet

2014.03.21. 14:41

Azokat keresik, akiket segíthetnek

Címkék#Baja

Óvatosan indul a több évre tervezett együttműködés Baján. Érezhető egy kis bizalmatlanság.

Kubatovics Tamás

Tapintható láthatatlan elnevezéssel mintegy másfél évtizede országszerte futottak, illetve futnak vakok, valamint gyengénlátók tájékozódását segítő akciók. A Rotary Club Baja hasonló akciót indított: Baja főterét ábrázoló, Braille írással is ellátott, bronz domborművet kívánnak állíttatni a Szentháromság téren. Szabó Áron szobrászművész már megalkotta a gipsz mintát, a 2,5 milliós költség nagyobb részére már van fedezet, de a kiadás mintegy 40 százalékát még elő kell teremteni. Ennek érdekében gyűjtést indítottak, két hét múlva esedékes, hagyományos jótékonysági koncertjük bevétele is ezt a cél szolgálja. Ennél azonban nagyobb hatásúvá fejlesztették akciójukat. 

– Olyan diákokat kerestünk, akik a projekt keretében vállalták, hogy vak, csökkentlátó vagy mozgássérült emberrel felveszik a kapcsolatot, bemutatják a domborművön a nevezetességeket továbbá június végéig legalább öt alkalommal, esetenként néhány órában segítséget nyújtanak az érintett személynek hétköznapi életében. Ez az igény szerint lehet bevásárlás, beszélgetés, vagy éppen hivatalos papírok rendszerezése, kerti munka, takarítás, de akár számítógép-kezelés tanítása is – sorolja Sipos János, a rotarysták kapcsolattartója. A III. Béla gimnázium egykori tanára és igazgatója kiemeli: legalább öt tanévre terveznek, a középiskolások segítő munkája beszámít az érettségi megkezdéséhez feltételül szabott 50 órás közösségi szolgálatba. Eredetileg a csatlakozó öt középiskolából két-két diák részvételével számoltak, ám ennél jóval nagyobb az aktivitás, a 300 diák részvételével lefolytatott érzékenyítő programok után 43 tanuló jelentkezett. A diákok akár lakóhelyükön is vállalhatnak ilyen feladatot, Hartától Dunaszekcsőig számos településről vannak tanulók a csoportban. Segítséget elfogadó vak, illetve csökkentlátó személyként viszont eddig 8 személy jelezte részvételi szándékát, azaz továbbiakat várnak és az eredeti elképzeléshez ragaszkodva mozgáskorlátozottakra is számítanak. Civil szervezetként a vakok és gyengénlátók megyei egyesülete, a bajai Vakbarát Klub és Mozgáskorlátozottak Dél Bács-Kiskun Megyei Egyesülete kapcsolódik a projekthez. Az első találkozót kedden 15 órától a Belvárosi Közösségi Házban (volt Tiszt Klubban) tartják.

Batiz Antal Tamás – aki vakvezető kutyájával sokak számára ismerős a városban – úgy véli: lehet némi bizalmatlanság az újfajta kezdeményezés kapcsán, főleg az idősebbek között tartja ezt valószínűbbnek. Tudomása szerint Baja környékén mintegy 70 sorstársa él, ennél sokkal többen lehetnek a mozgáskorlátozottak. Hasonló civil kezdeményezésről nincs tudomása, a fővárosban létezik olyan segítő szolgálat, ami szerény díjazás ellenében nyújt segítséget annak, aki kéri.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!