Kék hírek, bulvár

2013.06.05. 14:47

Szamurájkarddal hajtották volna be az uzsorakölcsönt

Szamurájkarddal és késsel felszerelkezve látogatta meg adósaikat az a kalocsai, uzsorakölcsönök „kihelyezésével” foglalkozó pár, akik ellen most emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség.

H. I.

Az elsőrendű vádlott kalocsai férfi és élettársa, egy szintén kalocsai nő – aki a per másodrendű vádlottja lesz – a városban és a környező községekben 2005 és 2011 között összesen tizenhárom, nehéz anyagi körülmények között élő, kölcsönért hozzájuk forduló magánszemélynek nyújtottak 4 és 35 ezer forint közötti pénzösszeget. Mégpedig aránytalanul magas, százszázalékos kamat felszámításával, több esetben havi rendszerességgel – tudtuk meg dr. Schmidt Gábortól, a megyei főügyészség szóvivőjétől.

– A sértettek rászorult helyzetét kihasználó vádlottak a határidőre meg nem fizetett összegekre további kamatokat számoltak fel. Üzletszerűen folytatott tevékenységükkel a sértetteket és hozzátartozóikat súlyos nélkülözésnek tették ki. Több sértettet, akik nem tudták vagy nem akarták határidőben visszafizetni a kölcsön uzsorakamattal megnövelt összegét, az otthonukban is felkeresve módszeresen bántalmaztak. Az adósokat és családtagjaikat – egyes esetekben szamurájkarddal és késsel – öléssel és bántalmazással fenyegették, hogy kikényszerítsék az uzsorakölcsön kifizetését – mondta el Schmidt Gábor.

A szóvivőtől azt is megtudtuk: az uzsorás pár – munka és szállás biztosításának ígéretével  – több hajléktalant kalocsai otthonukba csalt, és aztán nem is engedték el őket.

– A sértetteket személyi szabadságuktól megfosztották, éheztették, irataikat, bankkártyájukat elvették és az embertelen körülmények között, az istállóban elszállásolt férfiakat bántalmazással, illetve annak kilátásba helyezésével lopások elkövetésére kényszerítették. A sértettek által elvégzett munkákért bért nem fizettek, az elsőrrendű vádlott az egyik sértett szociális segélyét is rendszeresen elvette – folytatta Schmidt Gábor.

Az ügyészség az elsőrendű vádlott fiútestvére ellen is vádat emelt. A fivér  –  a harmadrendű vádlott – a pártól függetlenül, de hasonló módon szintén uzsorakölcsönöket nyújtott 2009 és 2011 között Kalocsán két sértettnek. Majd amikor a sértettek az uzsorakamatot már nem tudták fizetni, életük kioltásával, illetve veréssel fenyegette őket. A fenyegetésben egy alkalommal a harmadrendű vádlott fia is részt vett, egy bozótvágó kést felhasználva. Így ő is vádlott lesz a perben.

A szóvivőtől érdeklődtünk a vádlottak monogramja, illetve életkoruk iránt is, de ezt személyiségi okokra hivatkozva nem közölte Schmidt Gábor. Annyit tudtunk még meg, hogy az elsőrendű vádlottat 2011 októberében, míg élettársát és a fivért 2012 szeptemberében vették őrizetbe a rendőrök. Ők hárman azóta is előzetes letartóztatásban vannak, a negyedrendű szabadlábon védekezhet majd a perben. A négy személyt a Kecskeméti Járási Ügyészség uzsorabűncselekmény bűntettén túlmenően többek között jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettével, zsarolás bűntettével, rablás bűntettével, valamint személyi szabadság megsértésének bűntettével is vádolja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!