Kék hírek, bulvár

2010.10.29. 13:32

Ha lapos a gumi, jön a tolvaj

Már a városokban is megjelentek az úgynevezett trükkös tolvajok. A legújabb eset: Kecskeméten, az Auchan áruház parkolójában kiszúrta valaki a feljelentő autógumiját. Majd amíg a sértett kereket cserélt, a tolvaj a nyitott kocsiból ellopott egy táskát, amiben 220 ezer forint készpénz volt.

N. N. M.

- Trükkös lopásoknak nevezzük azokat a lopásokat, amelyek során az elkövetők valamilyen módon elterelik a sértett autós figyelmét és így tulajdonítják el az értékeit – magyarázza Mihályné Bornemisza Eleonóra, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

A gépjárművekkel kapcsolatos trükkös lopásokat eredetileg az autópályákon követték el. Jellemzően külföldi elkövetők külföldi sértettek ellen. A módszerre példa az az eset, amikor a feleségével autózó osztrák férfit hajnalban állították meg egy kéklámpát használó gépkocsival. A járműben ülők azt mondták magukról, hogy nyomozók, és figyelmeztették az osztrákot, hogy óvatosabban vezessen, mert azonnal egy balesethez fog ér. Nagy az úton a torlódás, nehogy véletlenül belerohanjon a kocsisorba.

Elbúcsúztak egymástól és indult az osztrák tovább. Alig tett azonban néhány métert, amikor észlelte, hogy defektes a kereke. Az őt megállítók ugyanis beszélgetés közben kiszúrták a gumiját. Újra megállt és nekifogott a szerelésnek. Ekkor ért mellé egy másik autó, amelyből felajánlották a segítséget. Szerelés közben azután meglopták.

Más esetben Lajosmizse, és Kecskemét között ért utol valakit egy német rendszámú személyautó, amelyből ketten kiintegettek és jelezték, hogy ég az autó. A vészjelzésre a későbbi károsult megállt, és megálltak mellette a „segítők” is. Mire azonban a férfi körbejárta a kocsiját – ami természetesen nem égett – kilopták a fülkéből az autóstáskáját, és elmenekültek a bűnözők.

- Legújabban azonban a gépkocsival kapcsolatos trükkös lopások már a településeken is megjelentek – folytatta Mihályné. – Előfordulhat akár egy olyan szituáció is, hogy az elkövetők kifigyelik például egy bankban, ha valaki nagyobb összegű készpénzt vesz fel. Közben a bűntársak kiszúrják az illető közelben parkoló gépkocsijának kerekét, majd amikor a sértett észleli a defektet, segítségüket felajánlják és elterelik a figyelmét. A bűnözők többen vannak. Amíg az egyik segít a kerékcserében, addig a társa igyekszik megszerezni a gépkocsi utasterében őrizetlenül hagyott pénzt.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Amíg kereket cserélünk tartsuk zárva az autó utasterét
[/caption]

A trükkös lopások ellen viszonylagosan könnyen védekezhetünk. Amennyiben észleljük, hogy defektes az autónk, legyünk óvatosak és körültekintőek a hirtelen felbukkant, vagy fürkésző idegenekkel szemben. Különösen akkor, ha túlzottan segítőkésznek mutatkoznak, és igyekeznek a jármű közelébe férkőzni. Vegyük magunkhoz az értékeinket – például az erszényünket – majd a kerékcseréhez gyorsan emeljük ki a csomagtartóból a pótkereket, az emelőt és a szerszámokat. Közben folyamatosan figyeljük az utasfülkét, hogy nem közelíti-e meg valaki. Majd azonnal zárjuk le a kocsit és ilyen állapotban hajtsuk végre a kerékcserét. Közben semmiképpen ne hagyjuk, hogy elvonják a figyelmünket. Például ha kerékcsere közben odalép hozzánk valaki és útbaigazítást kér. Ha pedig olyan helyen ér minket a „baleset”, hogy van biztonsági ember a közelben – például ilyen a már említett Auchan áruház parkolója is – akkor a kerékcserét megelőzően feltétlenül kérjük az illetőt arra, hogy munka közben figyeljen minket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!