Gazdaság

2013.08.07. 10:09

A trafikosok próbavásárlókkal tesztelik alkalmazottaikat

A fogyasztóvédelmi felügyelőség munkatársai Bács-Kiskun megyében is folyamatosan ellenőrzik a Nemzeti Dohányboltokat, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően működnek-e.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

A legtöbb esetben kiskorút is bevonnak a folyamatba, hiszen az a vállalkozás, mely 18 éven aluli fiatalt kiszolgál dohánytermékkel szigorú szankcióra számíthat. A vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján azoknál a vállalkozásoknál, amely a fiatalkorúakat kiszolgálja – bírság kiszabása mellett – 30 napra megtiltják a dohánytermék forgalmazását. Ismételt elkövetés megállapítása esetén az üzletet legfeljebb 30 napra bezáratják.

Dr. Horváth Zsuzsanna, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője elmondta: javulást tapasztalnak a Nemzeti Dohányboltok ellenőrzése során Az elmúlt héten például 10 helyszínen tartottak ellenőrzést, és csak egyetlen egy tiszakécskei trafikban szolgálták ki a fogyasztóvédőkkel lévő fiatalkorút. 

A jogsértő kiszolgálás aránya az elmúlt évekhez képest is javulást mutat. A felügyelőség vezetője hozzátette: tavaly például az ellenőrzések során  a kereskedők mintegy 70 százaléka értékesített cigarettát 18 éven alulinak. Ezzel szemben július elsején kezdődő ellenőrzéssorozat keretében eddig  a 64-ből 6 esetben tapasztalták a jogsértő kiszolgálást. A 64 esetből egyébként 47 alkalommal vontak be 18 éven alulit. Néhány esetben pedig kisebb hiányosságokat észleltek a fogyasztóvédők, például hiányzott az ár vagy az egészségügyi felirat. Ezt nem szankcionálják, de azonnal pótolni kell.

Horváth Zsuzsanna végül megosztotta saját tapasztalatait is szerkesztőségünkkel. – A vállalkozásoktól is sok visszajelzést kapunk. Többen például maguk is próbavásárlásokkal tesztelik saját alkalmazottaikat, fiatalokat küldenek be az üzletbe. Fontos, hogy bízni tudjanak alkalmazottaikban. Hiszen egyetlen tévedés is súlyos büntetést vonhat maga után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!