Labdarúgás

2024.08.28. 13:45

Nikitscher Tamás egy éve súlyos sérülést szenvedett, most válogatott

Marco Rossi szövetségi kapitány kedden hirdette ki a Nemzetek Ligájára készülő labdarúgó válogatott keretét, melybe több újonc is meghívást kapott. Közéjük tartozik a Kecskeméti TE középpályása, Nikitscher Tamás is, akinek története álomszerű. A poklot is megjáró játékos egy éve súlyos sérülést szenvedett, most mégis meggyőzte a kapitányt játékával, hogy helye van a csapatban.

Nyitray András

Marco Rossi kedden 13 órás kezdéssel állt a sajtó nyilvánossága elé, hogy ismertesse a Nemzetek Ligája mérkőzésekre készülő válogatott névsorát. A keretben először kapott helyet a KTE középpályása, Nikitscher Tamás, akit személyesen is megnézett már a szövetségi kapitány a közelmúltban, most pedig meghívót is küldött neki.

Nikitscher Tamás, Labdarúgás, Kecskeméti TE, magyar válogatott,
Nikitscher Tamás (jobbra) nagyon motivált
Fotó: Bús Csaba

Nikitscher Tamás két éven belül már a negyedik KTE játékos a válogatott keretében, korábban Szalai Gábor, Szuhodovszki Soma és Horváth Krisztofer is újoncként került be Kecskemétről a nemzeti csapatba, utóbbi kettő be is mutatkozott már. Ebben a vonatkozó időszakot vizsgálva, a magyar klubok közül a KTE a legjobban teljesített. Ez különösen azért bravúros teljesítmény, mert az említett játékosokat megelőzően csak Tököli Attila képviselte a kecskeméti színeket, még 2011-ben.

A magyar válogatott két mérkőzésen lép pályára a Nemzetek Ligájában, szeptember 7-én Németországban, majd 10-én a Puskás Arénában Bosznia-Hercegovina ellen. Mindkét mérkőzés 20 óra 45 perckor kezdődik majd. 

A KTE újonca nehezen találta a szavakat a meghívót követően, hiszen tavaly júliusban súlyos térdsérülést szenvedett, szinte napra pontosan egy éve műtötték meg. 

– Nehéz szavakba önteni, hogy mit érzek. Egy játékos gyakorlatilag gyerekkora óta erről álmodik, azért dolgozik, hogy meghívót kapjon a nemzeti csapatba – mondta Nikitscher Tamás. – Ami először eszembe jutott most, azt talán az, hogy gyakorlatilag pont egy évvel ezelőtt a kötést cserélte a lábamon párom, egy héttel a műtétem után. Akkor az volt a fő feladat, hogy erős legyek fejben, azt néztem és terveztem, hogy milyen út áll most előttem, hogyan tudok a leggyorsabban újra NB I-ben játszani, újra bizonyítani. Álmomban sem gondoltam volna akkor, hogy most itt állok majd egy válogatott meghívóval – mondta elérzékenyülve a KTE kitűnő középpályása. 

Nikitscher Tamásnak nem kínálta tálcán az élet az NB I-ig vezető utat, mindenért meg kellett dolgoznia. A ZTE, a Haladás és a DVSC utánpótlását megjáró játékos egy sérülést már leküzdött fiatalon, majd az NB III-ban kezdte el felépíteni magát. A DEAC után Makóra igazolt, ahonnan aztán az NB II-es Pécshez került. Egy év alatt a baranyaiak meghatározó embere lett, s végül 2023 januárjában igazolt le a KTE. 14 mérkőzésen lépett pályára az ezüstérmes csapatban tavasszal, ám a nyári felkészülés végén súlyosan megsérült, így gyakorlatilag a teljes előző idényt ki kellett hagynia. Az utolsó hat bajnokin játszhatott, az élet végül azzal kárpótolta, hogy első NB I-es gólját is megszerezte az utolsó körben. Idén is remekül kezdett, az ETO ellen duplázni tudott.

– Minden egyes nap hálát adok most is, hogy egészséges vagyok, azt csinálhatom, amit szeretek. Ami a pályafutásomat illeti, ez a meghívó egy fontos és jó visszaigazolás annak kapcsán, hogy jó utat választottam. Nagyon fontos, hogy ilyenkor nem szabad megelégedni, hanem még többet kell rátenni a munkára, mert az nem az alap, hogy valakit behívnak a válogatottba. Többet kell mutatni, el kell bírni az ezzel járó elvárásokat, de nagyon boldog vagyok, mert ez egy elképesztő nap az életemben – mondta Nikitscher Tamás.

Sokaknak tartozik hálával, és természetesen nem kellett sokat gondolkodnia, hogy kiket hívjon fel először a jó hírrel a birtokában. 

– Nagyon sok embernek tartozom hálával, én úgy tekintek erre, hogy akikből csak rövid ideig, kicsit is tudtam valami pozitívat meríteni, azoknak ebben része van, hiszen előrébb tudtam lépni, fejlődtem nekik is köszönhetően. Én soha nem vagyok magammal elégedett, mindig több akarok lenni. Lelkileg édesapám és édesanyám, illetve menyasszonyom segített a legtöbbet, őket hívtam természetesen először, illetve öcsémet. Sok mindenen mentünk már át közösen, de mondhatom itt a menedzseremet is, aki szintén évek óta velem van már. Nehéz lenne hirtelen minden edzőt felsorolni, aki egyengette a pályafutásomat, de ezúton is köszönöm nekik. Ki kell emelnem természetesen a KTE-t, hiszen a klubvezetés és Szabó István is megadták nekem a bizalmat az első perctől kezdve az NB I-ben, és akkor is maximálisan mellettem álltak, amikor megsérültem, végig kitartottak mellettem. Köszönöm a csapattársaknak is, hiszen ehhez ők is nagyon kellettek – mondta Nikitscher Tamás.

Nikitscher régóta Rossi noteszében szerepelt 

– Ami Niktscher Tamást illeti, úgy hiszem, hogy a középpályán szükségünk van a centiméterekre és a fizikai erőre is, mert ennek bebizonyosodtak a hiányosságai. Ez is egy ok, amiért Szoboszlai Dominiket is jó ideje ebben a pozícióban látom, ez viszont még korai számára. Nikitscher Tamásban ugyanakkor megvannak ezek a tulajdonságok, keveset hibázik, nem olyan régen pedig láttuk duplázni is bajnokin. Már akkor elkezdtük figyelni, amikor Kecskemétre igazolt, stabil és jó teljesítményt nyújtott az elejétől kezdve. Sajnos egy súlyos sérülés miatt sokat kell kihagynia, viszont visszatérve is kitűnő formában futballozik, megkaphatjuk tőle azt, amiért már figyeltük – mondta Marco Rossi szövetségi kapitány Nikitscher Tamás meghívásáról a kerethirdetés sajtótájékoztatóján. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában