Közmeghallagatás

2024.09.13. 18:17

Agresszív kéregetők keserítik meg a Homokbánya lakóinak életét Kecskeméten – galériával

Közmeghallgatást tartottak csütörtökön Kecskeméten, a városházán. A közmeghallgatáson a lakosok egyebek mellett a Homokbánya városrész kialakult közbiztonsági problémáit, zenei életműdíj létrehozásának igényét, a helyi turisztikai kínálat fejlesztésével kapcsolatos ötleteket, meglátásokat és a kerékpárutak fejlesztése iránti kérést vittek a polgármester elé.

Horváth Péter

Félnek az agresszív hajléktalanoktól a Homokbánya lakói

közmeghallgatás, Kecskemét,
Közmeghallgatást tartottak Kecskeméten
Fotó: Bús Csaba

Nagy Annamária homokbányai otthonából jelentkezett be online a közmeghallgatásra, és miután köszönetet mondott a városrészt érintő szemmel látható fejlődésért, elmondta: pár hónapja illetéktelen személyek költöztek a felújítatlan háztömbökbe. A hajléktanok kidobálják a szemetet a kukákból, inzultálják az ottlakókat, és erőszakosan kéregetnek, amire mint a hölgy fogalmazott, nem tudnak helyesen nemet mondani. A lakók elkezdtek félni, nem lejárni, a gyereket se viszik le, mióta sokat romlott a környék közbiztonsága. A hölgy kiemelte, hogy az sem elég, hogy sűrűn jár arra rendőrautó. Ráadásul a lakópark külső kútját is csapolják az illetéktelenek, amit pedig a lakók fizetnek.

További probléma  a városrészben, hogy a Téglás utca felől nincs közvilágítás, és a fent részletezett ilyen körülmények között nehéz közlekedni busszal és gyalogosan is. Az utak minősége a bringapark felőli oldalon jó, de a másik fele nagyon rossz minőségű, bokáig ér a víz az esőzések után.

Lép a város a kéregetők ügyében 

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester válaszában kifejtette: a romokból építik újjá a városrészt, ennek megfelelően megvan a térség teljes újjáépítési ütemterve, aminek ütemezését nehezíti, hogy nem egységes az épületeket érintő tulajdonosi szerkezet. Azokat az épületeket, melyek a városhoz tartoznak, kerítéssel látták el a nyáron.

Gajdácsi Zoltán, a polgármesteri hivatal mérnöki irodájának vezetője elmondta, hogy a Téglás utca mentén az épületeken elkerítenék, és a nyílásokat lezárnák, illetve a Városrendészet járőreit bevonják az ellenőrzésbe. Az úthibák javításának lehetőségét vizsgálják, a lehető legkisebb útépítéssel járó megoldást választanák, zöldfelülettel elérve a szikkasztást. A közvilágításról elmondta az irodavezető, hogy jelenleg 60-80 százalékos a kiépítettség, és a magánberuházással kapcsolatban elvárás a közvilágítás kiépítése, ezért ez javulni fog.

2027-ben indulhat a Homokbánya további fejlesztése

A polgármester még ehhez hozzátette: a városrész elhanyagolt épületeiről elmondta, hogy az ugyan az államtól az önkormányzathoz került, de elidegenítési és terhelési tilalommal. Azonban ez 2027-ben lejár, és addig lezajlik a fejlesztés tervezése.  

Játszóteret kaphat a Vacsi közi Guba park

Antal Mihály Dráva utcából a Vacsi közi Guba park fejlesztési kérelmével érkezett a közmeghallgatásra. Az általuk alapított egyesületen keresztül szeretnének játszóteret és műfüves futballpályát a parkba. A polgármester elmondta, hogy a Guba park fejlesztése beépült a kecskeméti pályázati rendszerbe. Az egyeztetés, és a tervek elkészítése után lehívhatják a pályázati forrást a célra.

Folytatódik a Széchenyiváros akadálymentesítése

Piroska Ferenc örömét fejezte ki, hogy több mozgáskorlátozott lejáró épült a Széchenyivárosban. Felhívta a figyelmet arra, hogy elszaporodott a városrészben a királydinnye, ami kilyukasztja a kerékpárok gumiját. A polgármester elmondta, hogy folytatják a Széchenyiváros akadálymentesítését, és együttműködési megállapodást is aláírt a város a Mozgáskorlátozottak Bács-Kiskun Megyei Egyesületével. A királydinnyék jelentette probléma megoldásának utánanéznek, ígérte a polgármester.

Lenne mit fejleszteni a turisztikai szektoron

Az idegenvezetőként dolgozó Soós Zoltán a helyi turisztikával kapcsolatban tett javaslatokat. Mint fogalmazott, nemzetközi visszahangot kiváltó eseményekkel kellene Kecskemétet  köztudatba helyezni. Javasolta, hogy legyenek turistáknak szóló prospektusok, és turistabuszok, mint Budapesten és több európai városban, valamint kiemelte, hogy továbbra is hiányzik a város életéből a Csiperó Fesztivál, valamint meglátása szerint drága a városháza látogatóközpontjába a belépő, és vonzóbbá lehetne tenni olcsóbb árakkal.

A polgármester elmondta, hogy Kecskemét csak az épített örökségével tud attrakciót kínálni, és a vonzóvá tételben a vállalkozói szférának is nagy szerepe van. A városházi látógatóközpont látogatottságával kapcsolatban idén január 1 és június 30 közötti statisztikát ismertetett:  3881 belépős látogató volt, ingyenesen 2500-an keresték fel a központot az első fél évben, valamint ötezer diák is megtekintette a látogatóközpontot.

Új terület a város fejlesztési koncepciójában

Egy Bakócz Tamás utcában lakó hölgy elmondta, hogy a Tatár sortól a Csabay Géza körútig nincs járda, noha igen jelentős a gyalogosforgalom, illetve a közvilágítás is hiányos. A polgármester indokoltnak nevezte a problémafelvetést, és a járdaépítést, valamint a hiányzó közvilágítás létesítését beleveszik a város fejlesztési koncepciójába.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában