Galériával

2024.09.13. 19:52

A kelme titkai című kiállítással hivatalosan is megnyílt a 25. Kiskunfélegyházi Libafesztivál

A kelme titkai című kiállítással hivatalosan is megnyílt a 25. Kiskunfélegyházi Libafesztivál. A Móra Ferenc Művelődési Központban megrendezett tárlaton Csordás Katalin, viseletkészítő népi iparművész, Szabó Árpád pliszírozó viseletkészítő, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa és Rapavi Réka fotográfus alkotásai láthatók.

Vajda Piroska

Ebben az évben több jeles évfordulót is ünnepelhet Kiskunfélegyháza. Ezek közül a legfontosabb, hogy 250 éve kapta meg mezővárosi rangját a település. A másik jelentős jubileum, hogy 25 éve ünnepeljük a Libafesztivált, amely néhány éve a helyi értéktárba, tavaly pedig a Bács-Kiskun vármegyei értékek közé is bekerült – fogalmazott köszöntőjében Csányi József, polgármester. A városvezető abban bízik, hogy egyszer a nemzeti értéktárat is gyarapítja majd ez a hagyományőrző esemény. 

Kiskunfélegyháza, libafesztivál,
A libafesztivált Csányi József, Kiskunfélegyháza város polgármestere nyitotta meg
Fotó: Vajda Piroska

Régi hagyomány a libatenyésztés 

A fesztivál fő támogatója minden évben az Integrál Zrt. A vállalat elnök-vezérigazgatója, dr. Horváth Sándor a fesztivál megnyitóján elmondta, ebben a térségben mindig is nagy hagyománya volt a libatenyésztésnek, a hízott liba előállításnak, nagyon sok család kötődik ehhez. Azért hívták létre ezt a fesztivált, hogy tisztelegjünk ezen emberek munkája előtt. Ugyanakkor az is fontos cél volt, hogy minél szélesebb körben megismerjék ezeknek az embereknek a munkáját és megkóstolják az munkájuk gyümölcsként készült termékeket. 

A viselet üzenet

A kelme titkai című kiállítást dr. Ónodi Izabella, a művelődési és szociális bizottság elnöke nyitotta meg. Így fogalmazott: A viselet üzenet. A ruhadarabok megszólítanak minket. Hangok, szavak, kiállítások nélkül többet mondanak mint némely üres beszéd. Elárulják, viselőjük honnan jött, mivel foglalkozik, mire büszke, mihez ragaszkodik. A viselet tartás. Több száz évvel ezelőtt a napi betevőért küzdve az ünnepek viseletei kiegyenesítették az emberek gerincét, büszkeséget, összetartozást közvetítettek. A modernnek tartott világunkban sincs ez másként. Ezer szónál többet mondanak a néptáncos, mesemondó, színjátszó, tárlatvezető, huszár fiatalok csillogó szemei amikor újra és újra felöltik kedvenc viseleteiket. 

A viselet ezer szónál többet mond

A kelme titkai tájegységről tájegységre, generációról generációra ugyanúgy lázban tartják viselőjüket mint külső csodálóikat. Az itt látható rendkívül színvonalas kiállítás a népviselet kedvelőit megerősítik szenvedélyükben. De ami még ennél is fontosabb: üzen és szól azokhoz, akik tudják és érzik, hogy életük szerves része lehetne, csak még nem jutott alkalmuk a viselet hordására.  

A felcsíki hegyek között eldugott hegyek között élnek azok a barátaink, akiknél megleltük második otthonunkat. Így lettem én is egy kicsit kászoni, ezt üzeni a mai viseletem is. A szívem tele hálával, hogy megnyithatom a mai kiállítást és, hogy Alajos gyermekünket Csordás Katalin alkotásában, egy gyönyörű babaméretű parasztingben vihetjük a keresztelő oltár elé – zárta megnyitó gondolatait dr. Ónodi Izabella. 

A kiállítás megnyitóján közreműködött Kürti-Papp Nóra, Bakos Zorka, Kasza Regő és Szikora Panna.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában